Odbor za prava deteta o Aleksinom zakonu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 03:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor za prava deteta o "Aleksinom zakonu"

Skupštinski Odbor za prava deteta razmatraće danas inicijativu za donošenje „Aleksinog zakona" sa ciljem suzbijanja vršnjačkog nasilja.

Sednicu je zakazala predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, koja je inače i predsednica tog skupštinskog tela.

U prethodnom periodu je pokrenuta inicijativa za donošenje tog zakona, koji nosi ime po dečaku Aleksi Jovanoviću, koji je izvršio samoubistvo pre četiri godine zbog vršnjačkog nasilja, odnosno fizičkog i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << psihičkog maltretiranja vršnjaka.

Ta inicijativa, pored ostalog, predviđa mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana, a da mu se u međuvremenu pruži stručna pomoć, kao i oduzimanje licence i otkaz za nastavnike i stručna lica koja ne prepoznaju nasilje u školi.

Kako su mediji pisali, trojica maloletnika zbog tog nasilja osuđena su na maksimalne kazne za svoj uzrast - vođa grupe dobio je pojačan vaspitni nadzor šest meseci do dve godine, a druga dvojica po ukor suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.