Odalović: RIK se ne bavi pitanjem lokalnih izbora na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2012, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odalović: RIK se ne bavi pitanjem lokalnih izbora na Kosovu

BEOGRAD -

Sekretar Republičke izborne komisije (RIK) Veljko Odalović izjavio je danas da se nada da će vlada Srbije i UNMIK dogovoriti postupak i proceduru za sprovođenje predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji i istakao da je RIK spremna za njihovo održavanje.

"Mi smo uradili ono što je do nas, stvorili smo okvir za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji. Mi ćemo biti spremni da, onog trenutka kada vlada Srbije zajedno sa UNMIK-om dogovori postupak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i proceduru za sprovođenje izbora, organizujemo te izbore", rekao je Odalović Tanjugu.

Odalović je kazao da za sada još nema konačnog odgovora UNMIK i da se nada da će taj odgovor biti pozitivan.

On je dodao da se nada da će UNMIK prepoznati značaj i interes održavanja tih izbora i dati podršku njihovom održavanju, budući da je u birački spisak upisano 90.000 građana koji žive na teritoriji Kosova i Metohije.

"Nadam se pozitivnom odgovoru i da ćemo i parlamentarne i predsedničke izbore, kao i pre četiri godine, sprovesti na onim mestima koja su bezbedna, na kojima su bezbedni birači, birački materijal, birački odbor", rekao je Odalović.

Sekretar RIK-a je istakao da održavanje predsedničkih i parlamentarnih izbora neće ugroziti međunarodnu administraciju, niti išta što se dešava na prostoru Kosova i Metohije.

"Neće ništa drugo biti nego što je na drugom biračkom mestu, niti drugi standardi, niti pravila. Imamo pun kapacitet i mogućnost da izbore sprovedemo sami", rekao je Odalović.

Govoreći o lokalnim izborima, Odalović je podsetio da je RIK pre četiri godine zaključkom vlade Srbije bila ovlašćena da sprovede izbore i da je to urađeno u 26 opština na teritoriji Kosova i Metohije, što je bio slučaj i u pet opština koje su kasnije raspuštene i u kojima su sprovedeni vanredni izbori.

"Mi smo taj proces uspešno i bez ikakvih incidenata i problema realizovali. Važno je istaći da mi ovaj put nismo dobili zaključak vlade da mi to radimo. Vlada je stupila u kontakt sa UNMIK-om i prvi odgovor je bio negativan. U ovom trenutku RIK se ne bavi pitanjem lokalnih izbora, niti imamo mandat za to", objasnio je Odalović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Predsednički izbori

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.