OTKRIVAMO Zašto kasni formiranje pokreta Saše Jankovića i ko će biti PERJANICE

Izvor: Blic, 27.Apr.2017, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Zašto kasni formiranje pokreta Saše Jankovića i ko će biti PERJANICE

Formiranje pokreta Saše Jankovića ide sporije nego što se očekivalo. Iako je bivši zaštitnik građana pre dve nedelje najavio da će on biti formalizovan za nekoliko dana, Janković je u problemu sa kadrovima koji bi uz njega mogli da "vuku" pokret, kao i sa izborom adekvatnog imena.

Prema saznanjima "Blica", u budući pokret bi trebalo da budu uključeni gotovo svi oni koji su učestvovali u kampanji Saše Jankovića za predsedničke izbore, ali je pitanje kakvu će ulogu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da imaju u njegovom funkcionisanju. Nova politička organizacija koju će predvoditi nekadašnji ombudsman imaće predsedništvo, izvršni odbor i skupštinu, kao i lokalne odbore po Srbiji, odnosno gotovo sve atribute stranke.

Naš sagovornik navodi da je Janković, uglavnom zbog neiskustva, najavio da će sve biti završeno za nekoliko dana, ne znajući da je to ipak mnogo teži posao nego što je očekivao.

- Janković bi u svoj pokret hteo da uključi kvalitetne ljude, koji znaju kako funkcioniše politika, ali da u isto vreme nemaju putera na glavi. Treba mu mnogo ljudi koji će zajedno sa njim da obilaze Srbiju, formiraju odbore, a to je ogroman posao - kaže sagovornik "Blica" iz tima Saše Jankovića.

Za sada je izvesno da će se u pokretu angažovati akademik Dušan Teodorović, kao i Zoran Živković, lider Nove stranke, koji je veliki deo posla sa svojim aktivistima za njega odradio u kampanji. Takođe, u timu će svakako biti Marinika Tepić, bivša funkcionerka LSV-a, koja je u predsedničkoj kampanji napustila stranku Nenada Čanka i za predsednika podržala Jankovića.

- Tepićeva je u međuvremenu prišla Novoj stranci, pa je logično da priđe organizaciji Jankovića - kaže naš sagovornik.

Izvor "Blica" navodi da će u pokret bivšeg ombudsmana biti i formalno uključen proslavljeni trener Dušan Ivković, koji će ga u najmanju ruku promovisati, a spekuliše se da će se u njemu aktivirati i profesorka Srbijanka Turajlić.

- Sasvim sigurno ću podržati pokret Jankovića, ali ne znam i ne mogu da vam kažem u kojoj formi ću se aktivirati - kaže za "Blic" Turajlićeva, koja je svojevremeno bila pomoćnik ministra prosvete.

Novoj organizaciji koju formira bivši ombudsman trebalo bi da priđe nekoliko pokreta, poput Mađarskog. Priključiće mu se i pojedinci iz nevladinog sektora, kao i kraljevački Lokalni front.

Jedan od lidera Lokalnog fronta Predrag Voštinić potvrđuje u izjavi za "Blic" da je na tu temu bilo razgovora sa Sašom Jankovićem.

- Nije još postignut dogovor, nije doneta nikakva odluka, ali smo vodili razgovore na tu temu - navodi Voštinić.

Mnogo imena u opticaju, a ovo su samo neka

Osim oko kadrova, težak posao će biti i odabir imena. Kako kaže naš izvor, mnogo je imena bilo u opticaju, ali je dosta toga i otpalo, budući da u Srbiji već postoje udruženja građana sa istim imenima. U opticaju su "pokret za Srbiju", "pokret slobodnih građana", "slobodni građani Srbije", "građanski pokret" i slično.

- To su samo neki predlozi, a ima ih mnogo. Taj deo posla treba da odradi neko ko se bavi identitetom organizacije - dodaje sagovornik "Blica".

Ono što je gotovo izvesno je da posao oko formiranja pokreta neće biti završen pre prvomajskih praznika, a malo je verovatno da će to biti učinjeno do kraja sledeće nedelje. Jedna od ideja je da sve do sve bude završeno 9. maja, simbolično na Dan pobede, ali je i to veliko pitanje.

(Nataša Latković)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.