Izvor: Blic, 26.Avg.2016, 19:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OTKRIVAMO Jadranka Joksimović od jeseni dobija portfelj

Jedan od noviteta u Nemanjinoj 11 biće i ministarstvo za evrointegracije sa Jadrankom Joksimović na čelu, koje će biti formirano tokom septembra, saznaje "Blic".

Premijer Vučić je i pre objavljivanja imena ministara nove vlade i resora koje će oni pokrivati predvideo Joksimovićevu na tom mestu, ali za formiranje novog ministarstva potrebno je da u skupštini bude izglasan i novi zakon o ministarstvima i Vladi.

Ipak, taj zakon koji predviđa novo ustrojstvo unutar >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vlade zahteva najmanje dva-tri dana skupštinske rasprave, što nije bilo izvodljivo u kratkom roku nakon i neposredno pre objavljivanja sastava Vlade. Zato bi raspravu, a nakon nje i novo ministarstvo, trebalo očekivati tokom septembra.

To ministarstvo verovatno će biti formirano pre zvaničnog prezentovanja Godišnjeg izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, koji se, prema rečima Majkla Davenporta, očekuje krajem oktobra. Sama Jadranka Joksimović je u sredu, u razgovoru za "Blic", rekla da očekuje pozitivan i generalno dobar izveštaj EK.

Inače, kako je "Blic" već pisao, uz formiranje ministarstva za evrointegracije, predviđeno je da se uspostave i dve nove kancelarije, što je najavljivano i pre formiranja Vlade.

U pitanju je kancelarija za ekologiju, verovatno sa socijalistom Goranom Trivanom na čelu, koji nekadašnji gradski sekretar Beograda za ekologiju. Ekologija je 27. poglavlje u pregovorima sa EU i izuzetno je složeno i skupo.

Drugu kancelariju, koja se u neformalnom razgovoru naziva i "ministarstvo za Rusiju", trebalo bi da vodi Nenad Popović. Uprkos nazivu, ta kancelarija bi trebalo da se bavi unapređivanjem ekonomske saradnje sa zemljama sa kojima Srbija ima bescarinski režim, a među kojima prednjači Rusija. Ta kancelarija se, međutim, pre vidi kao proizvod pritisaka Moskve i ustupak proruskim snagama u Srbiji nego kao neophodnost.

Diplomata po struci

Jadranka Joksimović je diplomirala međunarodne odnose na FPN-u, a u SNS-u obavlja funkciju sekretara za međunarodne odnose. Evrointegracije su njen resor praktično otkad je 2012. postala poslanica u Narodnoj skupštini. U parlamentu je bila član Odbora za evrointegracije, kao i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje i predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Od aprila 2014. godine bila je ministarka bez portfelja zadužena za integracioni proces sa EU.

Šta je portfelj

Joksimovićeva je do sada bila ministar bez portfelja. Ta funkcija u praksi znači da je neko po položaju član Vlade, ali nije starešina nekog ministarstva. Takav funkcioner ima posebno zaduženje za praćenje stanja u nekoj oblasti, ali je na čelu organa državne uprave koji se po rangu nalazi ispod ministarstva.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.