Izvor: Blic, 27.Avg.2016, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OGLUŠIO SE O DOGOVOR Samo Nikolić nije poslušao Vučića i nastavio je da odgovara Hrvatima

Nikolić je odlučio da zanemari preporuku Vučića da naša strana prestane da odgovara na napade iz Zagreba, kada je Milanovića uporedio sa Pavelićem.

Naime, predsednik je, reagujući na Milanovićevu izjavu o Srbiji kao “šaci jada”, rekao da ga reči lidera hrvatskog SDP-a podsećaju na ono što je o Srbima mislio lider NDH Ante Pavelić. Dva su moguća razloga zbog čega je predsednik “ignorisao” premijera, smatra Bojan Klačar iz CESID-a.

- Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je institucija sam po sebi, nezavisna od Vlade, i ima puni legitimitet i pravo da vodi svoj posao kako misli da treba. Ta preporuka izvršne vlasti se ne odnosi na njega, pa što bi je poštovao? On želi da na taj način zadrži svoj dignitet i autonomiju - kaže Klačar.

Drugi razlog, objašnjava Klačar, jeste taj što Nikolić želi da iskoristi priliku i pošalje jasnu poruku svom biračkom telu o svojim namerama i svojoj politici.

Pročitajte još

Da li je onda ova “kontra” premijeru Vučiću nagoveštaj predizborne kampanje za predsedničke izbore 2017? Analitičar Dragomir Anđelković smatra da jeste.

- Ovu izjavu treba shvatiti kao početak Nikolićeve kampanje za drugi predsednički mandat. On sada koristi ugrejanu atmosferu između Srbije i Hrvatske jer hoće da zaradi još poneki politički poen. Mislim da će nastaviti da radi u tom pravcu: svestan je da mu pada rejting i da mora da reaguje ako želi da pobedi na izborima. Iako mu je izjava na mestu, smatram da je pogrešio time što se spustio na Milanovićev nivo. Vučićev stav da se prestane sa prepucavanjima je daleko racionalniji - kaže Anđelković.

Podsećamo, premijer Vučić je na konferenciji za novinare u ponedeljak “objavio” prekid rata saopštenjima na liniji Beograd-Zagreb, makar što se tiče srpske strane.

- Od danas će se članovi Vlade Srbije maksimalno uzdržavati povodom izjava hrvatskih zvaničnika, ne zato što smo slabi nego zato što hoćemo da prestanemo da se Srbija i Hrvatska predstavljaju kao nedosrasle države koje igraju pingpong. Neka nastave da vređaju, mi ćemo gledati kako da ojačamo ekonomiju, jer svaki naš uspeh oni doživljavaju kao svoj poraz - istakao je Vučić.

Ovakvoj odluci povinovali su se i najstrastveniji polemičari sa hrvatskim zvaničnicima - ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministar za rad Aleksandar Vulin.

Predsedništvo: Usaglašeni stavovi

"Blic" je juče pokušao da od predsednika Tomislava Nikolića dobije odgovor na pitanje zbog čega je odlučio da uprkos stavu Vlade komentariše Milanovićeve uvrede. U Predsedništvu su nam rekli da su stavovi o ovom pitanju usaglašeni od strane svih aktera u državnom vrhu.

Reakcije na Milanovićevo vređanje Srbije

Očekujemo ono što bi svako napravio - da narodima koje je povredio uputi poruke u kojima će iskazati svest da ih je povredio i da pokaže neophodnu političku kulturu.

Milanovićevo otvoreno veličanje ustaško-nacističke ideologije posledica je toga što jedino Hrvatska, od svih Hitlerovih saveznika, nikada nije denacifikovana, niti je kažnjena za svoju zločinačku ulogu

Snimak sastanka šefa SDP-a sa braniteljima je samo eksces, ali ne i prljava kampanja. Kampanja jeste malo zaoštrena, no ako se sećate kakvih je sve kampanja bilo, ovo je još sasvim dobro - kazao je Mesć, koji smatra da snimak nije trebalo plasirati u javnost, kao i da taj sastanak nije trebalo snimati tajno.

Institucije hrvatske države, sa predsednicom na čelu, trebalo bi da iniciraju hitan sastanak sa srpskom stranom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.