OEBS organizuje izbore na Kosovu

Izvor: Blic, 01.Maj.2012, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OEBS organizuje izbore na Kosovu

Ambasadori Francuske, Italije, Nemačke, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država pozdravili su danas dogovor da OEBS organizuje srpske izbore na Kosovu, zakazane za 6. maj.

U zajedničkom saopštenju petorke se ističe da treba "pohvaliti vlade Kosova i Srbije za pokazanu spremnost da obezbede da građani sa pravom glasa imaju mogućnost da izvrše svoje demokratsko pravo".

Ambasadori Kvinte se zahvaljuju OEBS-u za pokazanu spremnost u preduzimanju tog "izazovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zadatka u tako kratkom roku" i tim povodom pružaju punu podršku timu misije OEBS-a na Kosovu.

U saopštenju se ističe da ambasade Kvinte pozivaju sve građane da pomognu u očuvanju mira kako bi OEBS mogao da sprovede svoj posao u sigurnom i mirnom okruženju.

Priština je ranije večeras pozdravila odluku OEBS-a da organizuje predstojeće srpske parlamentarne i predsedničke izbore na Kosovu.

Parlamentarna skupština OEBS-a i OEBS-ODIHR dobile su akreditacije za posmatranje izbora.

Na Kosovu 90 biračkih mesta na 28 lokacija

Na Kosovu i Metohiji biće otvoreno 90 biračkih mesta na 28 lokacija za parlamentarne i predsedničke izbore u nedelju, 6. maja, navodi se u rešenju koje je večeras donela Republička izborna komisija.

Sekretar RIK-a Veljko Odalović rekao je da su biračka mesta i lokacije određene uz saglasnost OEBS-a.

On je precizirao da je na prethodnim izborima 2008. godine bilo 287 biračkih mesta, da su sada mnoga spojena vodeći računa o bezbednosti , kao i o tome da na jednom biračkom mestu ne bude manje od 100 ni više od 2.500 birača.

RIK je takođe doneo Odluku o načinu obaveštavanja Komisije o toku glasanja kojom je precizirano da će opštinske i gradske izborne komisije i izborne komisije grada Beograda obaveštavati RIK o toku glasanja po sistemu slučajnog izbora.

Pogledajte još vesti iz Blicovog specijala "Izbori 2012"

Povezane vesti: Obamina savetnica: Srbiji će posle izbora biti ponuđena saradnja sa NATO Šajin i Acković: Napali su nas DS-ovci u Čurugu Tadić i Dodik zajedno na mitingu u Novom Sadu Anketa: Povratak Šešelja donekle bi uticao na ishod izbora Krivična prijava protiv Izborne komisije u Leskovcu zbog falsifikovanja
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.