O novcu za predsedničke izbore naknadno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2012, 13:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O novcu za predsedničke izbore naknadno

BEOGRAD -

Sednica Vlade Srbije, zakazana za danas u 13 sati, odložena je, a novi termin održavanja sednice biće naknadno utvrđen, saopšteno je iz vlade.

Na današnjoj sednici trebalo je da se preraspodele budžetska sredstva u korist povećanja budžetske rezerve, kako bi se obezbedila neophodna sredstva za predsedničke izbore.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je novinarima da će neophodna sredstva biti obezbeđena iz drugih stavki budžeta, njihovom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << preraspodelom i uštedama i da zbog toga neće biti povećani poreski nameti građanima i privrede. On nije precizirao iz kojih budžetskih stavki će biti preraspodeljena sredstva.

Cvetković je podsetio da predsednički izbori nisu bili predviđeni u ovoj godini tako da nisu planirana ni sredstva u budžetu, ali da novac mora da bude obezbeđen, što je obaveza vlade Srbije.

Preraspodela sredstava u budžetu je čisto tehnička i knjigovodstvena operacija, poručio je premijer.

Kako je ranije izjavio državni sekretar u Ministarstvu finansija Dušan Nikezić, sredstva za sprovođenje predsedničkih izbora su obezbeđena u okviru budžetske rezerve i iznose ukupno 1,39 milijardi dinara.

"Od toga se 843 miliona dinara odnosi na izbornu kampanju, a 550 miliona za potrebe Republičke izborne komisije", rekao je Nikezić.

Pošto se predsednički izbori održavaju istovremeno sa parlamentarnim i lokalnim, a ne krajem godine, u budžetu Srbije za 2012. godinu će biti ostvarena ušteda od 598 miliona dinara, izjavio je on.

S druge strane, Republička izborna komisija (RIK) usvojila je danas predlog finansijskog plana za predsedničke izbore, na osnovu kojeg je će, za sprovođenje izbora za predsednika države, od Vlade Srbije tražiti oko 550 miliona dinara.

Kako je objasnio sekretar RIK-a Veljko Odalović, to telo će ta sredstva upotrebiti za biračka mesta, za šta će biti odvojeno najviše sredstava, odnosno 70 odsto, kao i za kutije, štampanje glasačkih listića.

Odalović je rekao da bi RIK-u za sprovođenje predsedničkih izbora, da su oni održani samostalno, bilo potrebno nešto više od milijardu dinara, ali da je zbog njihovog zakazivanja za 6. maj, kada će biti održani parlamentarni izbori, RIK-u sada potrebno praktično 50 odsto tih sredstava.

Prema njegovim rečima, prilikom izrade finansijskog plana RIK-a za 2012. godinu bila su predviđena sredstva samo za parlamentarne izbore, a iz Ministarstva finansija tada je rečeno da će sredstva za predsedničke izbore naknadno odobriti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.