Novosti: Veterani OVK pripremaju otmice srpskih zvaničnika

Izvor: B92, 12.Jan.2017, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novosti: Veterani OVK pripremaju otmice srpskih zvaničnika

Veterani terorističke OVK kuju planove za otmice predstavnika srpskih vlasti koji bi posetili KIM, saznaju "Večernje novosti".

List navodi da bi oni pokušali ucenama da izdejstvuju puštanje na slobodu Ramuša Haradinaja i povlačenje optužnice koju je protiv njega podigao Beograd.

Prema obaveštajnim podacima, nekadašnje perjanice OVK su komunicirale preko društvenih mreža, a neki od njih su poreklom iz Preševa i Bujanovca, dodaje se u tekstu.

Na ovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << opasnost, kako saznaju "Novosti", u sredu je, između ostalog, ukazano na sednici skupštinskog Odbora za KiM koja je bila zatvorena za javnost i na kojoj se situacija u južnoj pokrajini razmatrala puna tri sata.

Po završetku sednice, predsednik Odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da se u narednom periodu ne mogu isključiti incidenti na Kosmetu, posebno imajući u vidu hapšenje bivšeg vođe OVK Ramuša Haradinaja, kao i da je opasnost od izvođenja terorističkih akcija na KiM - visoka:

"Ima nagoveštaja da bi ekstremni Albanci i posebno bivši pripadnici terorističke OVK mogli da preduzmu neke nasilne akcije", rekao je on..

Na pitanje "Novosti" iz kojih izvora dolaze takvi "nagoveštaji", Drecun je odogovrio da analiza nije izvedena na osnovu paušalnih ocena i da je bezbednosna situacija veoma osetljiva, pogotovu zbog prisustva pripadnika radikalnih islamista na KiM.

Zbog privođenja Haradinaja, prema srpskoj poternici, u sredu su kako na KiM, tako i u nekoliko evropskih gradova, održani protesti Albanaca ispred francuskih ambasada sa zahtevom da se on oslobodi.

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaja pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Odluka francuskog suda da uz kauciju pusti bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja da se brani sa slobode do odluke o izručenju Srbiji, je legalna i legitimn, izjavio je rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine Milan Petrović i dodao da čvrsto veruje da će se francusko pravosuđe rukovoditi odredbama konvencije o ekstradiciji, i poštovati pravne argumente koje je Srbija dostavila u ovom postupku.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.