Novo otkriće vodi razvoju kontraceptivnih pilula za muškarce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo otkriće vodi razvoju kontraceptivnih pilula za muškarce

Naučnici da Univerziteta Volverhamtom su možda jedan korak bliže razvijanju kontraceptivne pilule za muškarce nakon što su otkrili način kako da uspore ili čak zaustave spermatozoide.

Naučnici iz Molekularne farmakološke istraživačke grupe, na Univerzitetu Volverhamtom, otkrili su da peptidi, jedninjenja amino kiselina povezanih peptidnim lancima, mogu da koriste za promenu pokretljivosti spermatoziode.

Profesor Džon Hol objasnio je da jedninjenja prodiru >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u spermatozoide i stvaraju gotovo trenutan efekat na ćelijama.

"Rezultati su zapanjujući i trenutni. Kada se ova jedinjenja dodaju u zdravu spremu, već za nekoliko minuta ona postaje nepokretna."

Tim istraživača otkrio je da dizajnirani peptidi koji menjaju način na koji funkcioniše sperma, mogu da se koriste i za buduće tehnike vantelesne oplodnje, kao i za kontracepciju, kako je neplodnost kod muškaraca uglavnom izazvana niskom pokretljivošću spermatozoida.

Oni su naveli i da su prethodni pokušaji razvijanja kontraceptivne pilule za muškarce bili neuspešni, jer mogu nepovratno da promene nivo hormona.

Prednost peptida koji prosiru u ćelije, tvrde naučnici, je taj što mogu da promene pokretljivost spermatozoida, bez da utiču na sistem hormona.

"Nadamo se da ćemo razviti nešto što će moći da se koristi u medicinske svrhe i biti deo budućnosti."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.