Novi poljski predsednik: Otvorenost za svoje, oštro sa Rusijom

Izvor: Vostok.rs, 25.Maj.2015, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi poljski predsednik: Otvorenost za svoje, oštro sa Rusijom

25.05.2015. -

Novi predsednik Poljske, po svemu sudeći, biće kandidat najveće opozicione Stranke za pravo i pravičnost Andžej Duda.

Prema preliminarnim podacima, nakon obrađenih 28 od 51 izbornih okruga, Duda je dobio 53,76 odsto glasova, dok je sadašnji predsednik Bronjislav Komorovski imao 46,24 odsto. Konačni rezultati, kako se očekuje, biće objavljeni u ponedeljak uveče. Drugi krug izbora za predsednika održan je u Poljskoj u nedelju. U prvom krugu, Komorovski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je takođe izgubio od svog protivnika sa neznatnom razlikom.

Andžej Duda želi da bude otvoren i nestranački predsednik, izjavio je pobednik predsedničke trke u Poljskoj.

„Želim da primetim da se Poljska praktično podelila na dva dela, s obzirom na to da je severozapadni deo glasao za Bronjislava Komorovskog. Istočni i južni deo su glasali za Dudu. Ako pogledamo socijalni sastav, u najvećem broju, birači Dude su zemljoradnici. Dakle, sada su sudbinu zemlje opredelili zemljoradnici, mali gradovi i mladi ljudi“, smatra Larisa Likošina, analitičarka Instituta za naučne informacije pri Ruskoj akademiji nauka.

Iako predsednik Poljske raspolaže ograničenim nadležnostima, uključujući i sferu spoljne politike, Duda će, kako se očekuje, imaće značajan uticaj na politički život zemlje. Malo će biti prijatnih trenutaka u rusko-poljskim odnosima, smatraju analitičari.

Iako i aktuelni predsednik Komorovski u poslednje vreme govori protiv Rusije, ipak je njegova politika bila zasnovana na tome da je saradnja sa Moskvom ipak potrebna.

Duda, prema političkoj liniji koju je više puta demonstrirala Stranka za pravo i pravičnost, možda bude još oštriji, bez želje za vođenjem dijaloga. Tim pre što ta partija uskoro može dobiti i mesto premijera. Na jesen će u Poljskoj biti održani parlamentarni izbori, a ako Stranka za pravo i pravičnost na njima prođe dobro, nije isključeno da se na čelu Vlade nađe Jaroslav Kačinski, za kojeg se sigurno ne može reći da gaji simpatije prema Moskvi.

sputnik

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

EVROSKEPTIK Novi predsednik Poljske mogao bi da pokvari Kameronove pregovore sa EU

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 18:47

Andržej Duda, donedavno relativno nepoznat kandidat nacionalno-konzervativne Stranke za pravo i pravdu, odneo je neočekivanu pobedu na izborima, što bi moglo da značajno promeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i čak ugrozi njen ulazak u evrozonu. Takođe, njegovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.