Nikolić poručio Srbima sa Kosova da ne nasedaju na provokacije

Izvor: Blic, 07.Jun.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić poručio Srbima sa Kosova da ne nasedaju na provokacije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas, u razgovoru sa predstavnicima Srba sa severa Kosova i Metohije, da će se zalagati sa njihovo učešće u nastavku razgovora Beograda i Prištine i pozvao ih da se uzdrže od nasilja prema pripadnicima međunarodnih snaga.

On je predstavnicima Srba sa Kosova pokazao dokumenta o dosadašnjim razgovorima Beograda i Prištine koje je, kako je rekao, zatekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kada je preuzeo dužnost predsednika i obećao da će im ta dokumenta iz Brisela dostaviti čim ih prouči njegov kabinet.

Predsednik je ukazao da državne institucije moraju učiniti sve da se zaštite bezbednost i prava građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji, i istakao da problem te pokrajine mora biti rešavan mirnim i demokratskim sredstvima.

U saopštenju iz kabineta predsednika, navedeno je da je on istakao da se pri rešavanju problema Kosova i Metohije mora postići konsenzus svih relevantnih političkih faktora u Srbiji.

Predsednik se, kako je navedeno, obavezao da će u što kraćem roku organizovati razgovore na kojima bi bio utvrđen konsenzus političkih činilaca u Srbiji.

Nikolić je istakao da Vlada Srbije i institucije moraju preduzeti sve što je u njihovoj moći da bi se zaštitila bezbednost i prava građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji, i pozvao građane južne srpske pokrajine da ne odgovaraju na provokacije i uzdrže se od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih civilnih i vojnih organizacija, koje su tamo prisutne.

Kod Nikolića su bili predsednici pština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić- Krstimirom Pantićem, Dragiša Milović, Slaviša Ristić i Branko Ninić, kao i načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, Radenko Nedeljković.

Najavljeno je da će Nikolić za nekoliko dana sastati i sa delegacijom Srba koji žive južno od Ibra.

Nikolić je ranije danas Tanjugu rekao da će se zalagati da ubuduće i predstavnici Srba sa Kosova učestvuju u pregovorima Beograda i Prištine.

"Oni najbolje znaju kako žive i niko u Beogradu ne zna njihove probleme bolje od njih samih", objasnio je Nikolić i dodao da Srbi na Kosovu i Metohiiji moraju da znaju "šta ima je država Srbija omogućila, a šta je od nadležnosti preprustila nekome ko upravlja Kosovom i Metohijom".

Nikolić je rekao da će Srbima sa Kosova predati deo dokumenata o pregovorima Beograda i Prištine jer, kako je kazao, oni moraju da budu obavešteni o svim dogovorima i odlukama koje država Srbija donese, a koje se direktno tiču njihovih života.

"Imali oni to ili ne, danas će dokumenta dobiti od mene. To nije moja tajna. Moj život ne zavisi od toga šta se dešava na Kosovu i Metohiji, moj automobli nosi tablice koje niko ne može da skine, moja lična karta važi na celoj teritoriji države gde se krećem. Oni su ugroženi i nihova deca moraju da žive po drugačijim okolnostima", rekao je Nikolić.

Milović je nakon sastanka s predsednikom novinarima rekao da im je Nikolić pokazao dokumenta o pregovorima Beograda i Prištine iz Brisela i da im je obećao da će im ona biti dostavljena čim budu proučena u predsednikovom kabinetu.

Upitan da li u dokumentima potpisanim u Briselu ima nečega o čemu javnost Srbije nije bila obaveštena, Milović je odgovorio potvrdno.

Na pitanje da li će Srbi nastaviti da blokiraju kretanje Euleksa i da li je o tome bilo reči na sastanku sa predsednikom Srbije, Milović je rekao da to nije bila tema razgovora, a da će pripadnici Euleksa moći da se kreću slobodno "kada budu dokazali da su statusno neutralni kao što je to u slučaju Kfora".

Milović je ocenio da se pogoršava bezbednosna situacija na severu Kosova i da se zbog toga što nisu konstituisane vlada i skupština Srbije povlače jednostrani potezi i "milom ili silom sever Kosova integriše u kosovski sistem".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Srbi da ne budu guske u magli"

Izvor: B92, 07.Jun.2012

Beograd -- Predsednici srpskih opština sa severa Kosova, nisu danas od predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobili "sporna" dokumenta o pregovorima Beograda i Prištine ...Nikolić im je rekao da će se zalagati za njihovo učešće u nastavku razgovora Beograda i Prištine i najavio da će im predati...

Nastavak na B92...

Nikolić: Srbi s KiM u pregovorima s Prištinom

Izvor: Akter, 07.Jun.2012

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da će se zalagati sa učešće Srba s Kosova u nastavku razgovora Beograda i Prištine

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.