Nikolić i Dinkić se tajno dogovorili o koaliciji!

Izvor: Kurir, 23.Apr.2012, 07:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Dinkić se tajno dogovorili o koaliciji!

Postignut sporazum o učešću URS u vlasti sa SNS. Dinkić tražio Ministarstvo ekonomije, NBS i Ministarstvo poljoprivrede

BEOGRAD - Pao tajni dogovor!

Tomislav Nikolić i Mlađan Dinkić dogovorili su se da njihove dve stranke naprave koaliciju posle objavljivanja rezultata izbora 6. maja, saznaje Kurir!

Kako tvrdi naš izvor iz vrha SNS, dvojica >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << lidera načelno su se saglasila da bi sledeću vladu mogli da prave zajedno, a da se detalji o podeli ministarstava preciziraju posle izbora. Dinkić je, prema saznanjima Kurira, tražio da URS preuzme privredni i finansijski sektor u novoj vladi.

- Kako bi izgledala ta vlada, još se precizno ne zna. Dinkić nam je zasad izneo tri zahteva. Za URS traži Ministarstvo ekonomije, mesto guvernera Narodne banke Srbije i Ministarstvo poljoprivrede. Ali o tome će se tek pregovarati - kaže izvor Kurira iz vrha SNS.

Pregovori između naprednjaka i URS vode se u strogoj tajnosti, a u URS ne odbacuju mogućnost saradnje s naprednjacima. Na naše pitanje da li je moguća vlada SNS-URS, Vladimir Ilić, funkcioner URS, kaže:

- O tome će odlučiti stranački organi posle izbora. Ako mene lično pitate, u ovom trenutku ne mogu da zamislim tu vladu - kaže Ilić i dodaje:

- Bićemo treći na izborima, sigurno ćemo imati dvocifreni rezultat, i onda ćemo u budućoj vladi moći da realizujemo svoje ideje, a to su agrarna reforma, departizacija i decentralizacija.

Da bi ublažili negativan efekat koji bi sklapanje koalicije moglo da ima na članstvo stranaka, i SNS i URS su od 21. oktobra 2011. godine prestali sa svim međusobnim napadima, iako su oni dotad bili okosnica kampanje i jednih i drugih. Glavna meta napada SNS i URS postao je isključivo DS.

Takođe, jedino dinkićevci nisu rekli nijednu ružnu reč povodom dolaska Rudolfa Đulijanija u Beograd i javne podrške naprednjačkom kandidatu za gradonačelnika Beograda Aleksandru Vučiću.

- Kamo sreće da u Beograd stalno, a ne samo u kampanji, dolaze uspešni gradonačelnici, imalo bi se štošta od njih naučiti - rekla je Suzana Grubješić, potpredsednica URS.

Da je vlada Nikolić-Dinkić i te kako moguća, smatra i analitičar Đorđe Vukadinović. Ni naprednjacima ni ursovcima to ne bi bila „prva opcija“, ali će možda biti prinuđeni da naprave takav dogovor.

- Pod uslovom da pređe cenzus Dinkić bi se ponovo vratio u političko sedlo. Sigurno će tada o vladi razgovarati i sa SNS. Dinkić je ljut na DS zbog načina na koji je izbačen iz Vlade, ali i zbog izjava koje je Boris Tadić davao o njemu. To ne bi bio lak manevar, ali uopšte nije nemoguće da se to desi. Viđali smo takve obrte i ranije. Uostalom, uočljivo je da se u kampanji ove dve stranke uopšte ne napadaju. To jeste jedna vrsta nagoveštaja eventualne buduće saradnje - kaže Vukadinović.

(E. K.)

Šta su Nikolić i Dinkić pričali jedan o drugom

26. mart 2008.

Mlađan Dinkić: Nikolić, Vučić i Todorović bi trebalo da pokažu javnosti šta imaju od pokretne i nepokretne imovine, kao i svoj vozni park. Zanimljivo bi bilo videti stanove koje su dobijali pred NATO bombardovanje.

22. mart 2008.

Tomislav Nikolić: Ako građani od mene traže da im pokažem imovinsku kartu, to ću učiniti, a ne pada mi na pamet da poslušam jednog kriminalca kakav je Mlađan Dinkić. On ni rođenu ženu ne može da ubedi da ima samo 68.000 evra na računu!

8. april 2010.

Nikolić (Dinkiću): Da ima ovde predsednika Skupštine, odavno bi vas iz sale izbacio! Da vi SNS poredite sa strankom Adolfa Hitlera, a da svi u sali ćute zato što ste vi bitni za Vladu... Vreme, je l’ da? G.vno jedno. J.baću ti mater ja na replici posle.

Posle 21. oktobra 2011. nema sukoba SNS i URS

Poslednji okršaj Dinkića i SNS bio je još 21. oktobra 2011. godine, kada su se na bežanijskoj pijaci sukobili ursovci i naprednjaci. Tada je URS optužio SNS da su njegovi aktivisti nasrnuli na omladince koji su na pijaci prikupljali potpise za uvođenje novih gradskih opština. Posle rata saopštenjima i jedni i drugi su se primirili.

Večito na vlasti

♦ guverner NBS

28. novembar 2000 - 22. jul 2003.

♦ ministar finansija

2004-2006.

ministar ekonomije i regionalnog razvoja

15. maj 2007 - 22. februar 2011.

potpredsednik Vlade Srbije

7. jul 2008 - 22. februar 2011.

Ljušići veza između SNS i URS

Božidar Đelić (19. april 2012)

Ivica Dačić (19. april 2012)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.