Nestaju domaćini, jogi letači i obični Srbi

Izvor: Blic, Beta, 25.Jul.2009, 08:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nestaju domaćini, jogi letači i obični Srbi

U procesu preregistracije stranaka, koji je počeo pre dva dana, političkim partijama u Srbiji dat je rok od šest meseci da dokažu svoju vitalnost. Drugim rečima, svaka od 600 stranaka u Srbiji, koliko ih je trenutno registrovano, ukoliko želi da i dalje postoji, moraće da priloži najmanje 10.000 overenih potpisa, što je uobičajeni limit za učešće na izborima. Time će mnogi građani Srbije izgubiti mogućnost da osnuju sopstvenu stranku za šta je do stupanja na snagu novog Zakona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o političkim strankama bilo potrebno samo stotinu potpisa.



Proces registracije trajaće šest meseci

Samim tim, prestaće da postoje mnoge partije egzotičnih i maštovitih naziva koji nemaju mnogo veze sa politikom, a javnost će ostati uskraćena za informacije o njihovoj skromnoj političkoj aktivnosti, ukoliko je te aktivnosti uopšte i bilo.

Neke od stranaka koje će, po svemu sudeći, biti izbrisane iz registra, a ostaće upamćene po svojim nazivima kesu Velika rock’n’roll partija, Partija prirodnog zakona ili Stranka simpatizera sporta Srbije.

Uvidom u registar političkih partija građani više neće moći da se iznenade otkrićem kako u Srbiji postoji partija pod nazivom Parlamentarna stranka koja, uzgred budi rečeno, nikad nije ušla ni u jedan parlament.

Neće moći da saznaju šta su bili politički ciljevi Stranke običnih Srba, Afirmativne stranke ili Narodne računarske stranke.

Građani nikada neće saznati da li nam je moglo biti bolje da su kojim slučajem na vlast došle stranke optimističkih imena kao što su Politička partija - Inicijativa za normalnu Srbiju, Novo doba ili Domaćinska partija, niti sa kime bi, recimo, mogao da uđe u koaliciju Internacionalni pokret protiv Evropske unije - „Drugačija Evropa".

Takođe, većina građana će moći samo da nagađa za čija su se prava zalagali Udruženje starosedelaca Srbije ili Partija porodica Srbije.

DS već predao potpise

Predstavnici Demokratske stranke juče su prvi predali Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu 19.274 overena potpisa svojih članova za preregistraciju. U G17 plus očekuju da će u ponedeljak ili utorak imati prikupljenu dokumentaciju sa nešto manje od 12.000 overenih potpisa ali će, kako kažu, Predsedništvo stranke doneti odluku o tome kada će oni biti predati Ministarstvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.