Neophodno jačanje Fonda za razvoj i Razvojne banke Vojvodine

Izvor: Politika, 02.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neophodno jačanje Fonda za razvoj i Razvojne banke Vojvodine

DSS predlaže svoj model ekonomskog programa za pokrajinu, ali priznaje rezultate Pajtićevog kabineta

Novi Sad – Poljoprivreda je najveća razvojna šansa Vojvodine i zato planiramo dvostruko da povećamo budžet za poljoprivredu kao i da uz pomoć kreditnog aranžmana sa Ruskom Federacijom saniramo kanal Dunav–Tisa–Dunav, objašnjava u intervjuu za „Politiku” potpredsednik Demokratske stranke Srbije Nenad Popović. On je autor Programa razvoja Vojvodine te stranke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Pored otvaranja novih radnih mesta, razvoja privrede i rasta životnog standarda građana, on kao jedan od prioriteta navodi modernizaciju pruge na Koridoru 10 od Subotice preko Novog Sada do Beograda.

– Činjenica je da je prema poslednjim zvaničnim podacima nezaposlenost u Vojvodini veća od republičkog proseka. Ona je u pokrajini u novembru 2011. iznosila 24,2 odsto, dok je na republičkom nivou bila 23,7 odsto. Veoma nas zabrinjava i podatak da je za poslednjih deset godina broj stanovnika u Vojvodini smanjen za više od sto hiljada. Situacija je najteža u Banatu. Zato smo u našem program predvideli izgradnju autoputa E-70 koji bi vodio od Temišvara, preko Vršca i Beograda, do uključenja u Koridor 11 koji vodi ka južnom Jadranu, kao i izgradnju banatske magistrale od Horgoša preko Čoke, Iđoša, Bašaida do Alibunara, paralelno uz granicu sa Rumunijom. Verujemo da ovi projekti mogu ponovo da ožive Banat.

Šta predlažete, kako rešiti nezaposlenost i nelikvidnost privrede?

Za rešavanje ovih problema neophodno je jačanje uloge Fonda za razvoj i Razvojne banke Vojvodine koje treba da obezbede povoljne kredite za likvidnost za poljoprivredu i proizvodnju. To moraju da budu srednjoročni i dugoročni krediti sa periodom otplate od pet do sedam godina i grejs periodom od najmanje dve godine. Kratkoročni krediti ne mogu da pomognu privrednicima da udahnu vazduh u vremenu krize. Našim programom je predviđeno i osnivanje sanacionog fonda za industriju čija bi uloga bila usmerena na očuvanje radnih mesta, jer je otvaranje novih radnih mesta skuplje za državu od očuvanja postojećih.

Bez obzira na političke razlike, da li možete da priznate uspehe rada vlade Bojana Pajtića?

Bitno je šta građani misle o tome. Smatram da je za privredu u Vojvodini veoma važna uloga Razvojne banke koja je makar malo ublažila posledice krize. Ona u budućnosti treba još više da se orijentiše na razvojne, a manje na komercijalne plasmane. Pored Razvojne banke neophodno je osnivanje posebne institucije koja će pružati direktnu finansijsku podršku izvoznicima za izvoz u Rusiju i EU.

Vaša stranka sada promoviše programe ekonomskog razvoja gradova u Srbiji. Zašto ta rešenja niste ponudili dok ste bili na vlasti?

Mislim da je vlada DSS-a učinila puno za ekonomski razvoj pokrajine. Ne zaboravite da je zahvaljujući naporima te vlade u Srbiju došao „Gasprom” koji je do sada investirao više od milijardu i po evra u NIS. Od tih investicija veliku korist je ostvarila ne samo ova kompanija, već i lokalna samouprava, kao i veliki broj malih i srednjih preduzeća u Vojvodini koja žive od NIS-a. Krajem ove godine se očekuje i početak izgradnje gasovoda „Južni tok” koji će doneti nove investicije i nova radna mesta u pokrajini.

Aleksandra Popović

objavljeno: 03.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.