Nemački poslanici o razgovorima s Nikolićem i Vučićem

Izvor: Blic, 23.Mar.2012, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački poslanici o razgovorima s Nikolićem i Vučićem

Članovi Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu nemačkog parlamenta danas su u razgovorima s čelnicima Srpske napredne stranke Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem istakli stav da Nemačka od Srbije, da bi napredovala na daljem putu ka Evropskoj uniji (EU), očekuje da sprovodi jasnu reformsku politiku i jasnu politiku normalizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosa s Kosovom.

Šef Parlamentarne grupe za jugoistočnu Evropu, poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Peter Vajs rekao je posle današnjeg sastanka da "nemački parlamentarci

vode razgovore s predstavnicima svih političkih stranaka iz zemalja regiona".

On je naveo da su nemački parlamentarci posetiocima iz Beograda rekli da su "sa zanimanjem primili k znanju da SNS, posle otcepljenja od Srpske radikalne stranke, želi da vodi prema Evropi prijateljsku politiku".

Vajs je, međutim, dodao i da su "registrovali to da SNS u parlamentu ne samo da nije glasala za rezoluciju o Srebrenici, već ni da nije glasala o zakonima koji su nužni za nastavak puta Srbije ka EU" i da je zato Nikoliću postavljeno pitanje šta za njegovu stranku znači proevropska politika.

EU može bez Srbije, ali Srbija ne može bez EU

Prema navodima učesnika sastanka, poslanica Zelenih Mariluize Bek čelnicima SNS-a je rekla da "Evropska unija može i bez Srbije, ali da je EU Srbija nužna" za budućnost i da je zato potrebno da Beograd pokaže spremnost na politiku reformi i pomirenja.

Kako su nemački učesnici sastanka preneli Beti, Nikolić je ovo držanje SNS objasnio time da vlada Srbije ne uključuje opoziciju u donošenje odluka i da vladine stranke odbacuju sve predloge opozicije, i da onda zato i opozicione stranke odbijaju i predloge vlade.

Poslanici Bundestaga su čelnicima SNS preneli stav da se od Srbije ne očekuje da prizna Kosovo, ali da se, posebno s obzirom na to da je dobila status kandidata i čeka datum za početak pregovora, očekuje da nađe s Prištinom "ostvarljiva rešenja kada je reč o pitanjima vezanim za svakodnevni život ljudi, putovanja ili granični režim".

Nikolić je, kako su za Betu preneli učesnici sastanka, ocenio da će Beograd i Priština uspeti da to ostvare, ali da im je potrebna pomoć EU.

Poslanik Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Josip Juratović je tokom razgovora sa čelnicima SNS, kako je rekao dopisnici Bete, naglasio da Srbija "treba da ima u vidu primer Nemačke koja je zemlja koja je izgubila teritorije, ali koja je sada jedan od stubova EU" i je važno da se i Srbija "definitivno okrene budućnosti".

Juratović je rekao i da je sagovornicima iz Beograda poručio da je "doduše važno da se Srbija ne proglašava isključivim krivcem za događaje iz prethodne dve decenije, ali da je ključno da se srpska politika ne radikalizuje, jer bi to predstavljalo opasnost po region".

Delegacija SNS je sa nemačkim parlamentarcima razgovarala na sopstveni zahtev, a posetu naprednjaka Berlinu i Hamburgu organizovala je jedna berlinska agencija za konsalting.

Delegacija SNS-a će sutra u Hamburgu posetiti Trgovačku komoru tog grada, kompaniju "Erbas Industri" i "SiKonsalt", koji organizuje rečna krstarenja.

Povezane vesti: Nikolić: Srbija pripada porodici evropskih naroda Petrović: Nadamo se početku pregovora s EU do kraja godine Đelić: Postoji sinergija između ciljeva i Evropa i Kosovo Tadić razgovarao sa Lagumdžijom Jagland: Do kraja godine očekujem utvrđivanje datuma pregovora Srbija-EU
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.