Nemački ambasador u Prištini: Hapšenja na Kosovu i u Srbiji su politički motivisana

Izvor: Blic, 03.Apr.2012, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački ambasador u Prištini: Hapšenja na Kosovu i u Srbiji su politički motivisana

Nemački ambasador na Kosovu Ernst Rajhel izjavio je da su hapšenja, koja su se u proteklih mesec dana dogodila na Kosovu i u Srbiji, politički motivisana i upozorio da hapšenja bez pravnog osnova moraju prestati, jer ona vode pogoršanju političkih prilika.

- Najgore što može da se desi posle ovog lanca hapšenja jeste da se politička situacija pogorša. Prosto ne bi trebalo da bude moguće da neko bude uhapšen na ulici, s tim da se sumnjiči da je špijun - rekao je Rajhel >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u intervjuu KiM radiju.

Rajhel je istakao da se mora praviti razlika između hapšenja koja se izvršavaju po pravnoj osnovi i onih koja možemo objasniti kao revanš za prethodna hapšenja.

- Dakle, ne možemo tvrditi da hapšenja, koja imaju čistu političku osnovu, vrše na osnovi principa vladavine prava. Ministar Dačić je javno rekao da je spreman da se upusti u, da kažemo, takmičenje po pitanju hapšenja. Meni se čini da su hapšenja politički motivisana - ocenio je on.

Rajhel je istakao i da je nedopustivo održavanje lokalnih izbora na Kosovu u režiji Republike Srbije.

- Nedopustivo je, barem što se tiče Rezolucije 1244, da lokalni izbori budu održani na Kosovu. Poznato vam je da se i sama država Srbija poziva na Rezoluciju 1244, zbog toga je i začuđujuće da žele da održe izbore na Kosovu - rekao je nemački ambasador.

Prema njegovim rečima, održavanje parlamentarnih i predsedničkih izbora na Kosovu nije sporno.

- Kosovo je spremno da dopusti onim stanovnicima koji poseduju i srpski pasoš da učestvuju na tim izborima pod uslovom da oni ne budu organizovani samo od strane Srbije - rekao je Rajhel.

Stoga se, dodao je on, sada ispituje da li postoji neka međunarodna organizacija, kao što je na primer OEBS, koja bi bila u mogućnosti da pomogne sprovođenje izbora.

Povezane vesti: Ristić: Kforu naređeno zatvori alternativne puteve u Leposaviću i Zubinom Potoku Homen pozvao kosovske institucije da ne primenjuju silu Barozo i Rasmusen razgovarali o Kosovu Redžepi: Policija ima plan da spreči izbore na Kosovu Srbi blokirali Euleks, Kfor zatvorio put u Jagnjenici
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.