Neke barikade još	stoje, a Beograd može da	ih skloni

Izvor: Blic, 25.Jan.2012, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neke barikade još stoje, a Beograd može da ih skloni

Barikade na putevima predstavljaju ogroman nerešen problem i moramo da vidimo dalji napredak na tom planu. Srbi na severu Kosova imaju pravo da promovišu svoje interese i izražavaju zabrinutost, međutim, blokade predstavljaju stalni rizik za eskalaciju sukoba i nasilje - kaže za “Blic” Štefan File, evropski komesar za proširenje.

Tek nešto više od mesec dana ostalo je Srbiji da ispuni uslove koje je za dobijanje statusa kandidata postavio Evropski savet. Zamoljen da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << objasni šta se od Srbije očekuje, komesar File ističe da je od ključne važnosti: učešće Kosova u regionalnim forumima, primena sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština i omogućavanje Euleksu da ispuni svoj mandat na celom Kosovu, što podrazumeva slobodu kretanja za Euleks.

- Dijalog o regionalnom predstavljanju Prištine odmakao je daleko i smatramo da je kompromis dostižan. Radi se o tome da se postigne dogovor o praktičnom rešenju koje je obostrano korisno. Ne bih da nagađam šta će se dogoditi na sastanku Evropskog saveta, ali želim da zamolim sve uključene strane da ne kalkulišu nego da učine sve da bi se postigao sporazum - kaže File.

Barikade još nisu uklonjene uprkos pozivu predsednika Srbije. Da li je realno očekivati da će Brisel pokazati više razumevanja za strah lokalnih Srba od nametanja prištinskih institucije?

- Poznati su nam napori i izjave Beograda usmereni na to da smire situaciju na terenu. Neke barikade su još tamo, iako se jedna nalazi na samoj teritoriji Srbije a Beograd ima sva ovlašćenja da je ukloni. Blokade puteva sprečavaju slobodu kretanja i onemogućavaju Euleksu da obavlja svoje dužnosti na severu Kosova. To je protivno mandatu koji su Euleksu dale svih 27 članica EU.

Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Bajec: Srbija ispunila uslove za kandidaturu Predsednik opštine Zubin Potok predlaže referendum Žipe: Srbiji status kandidata uz napredak u dijalogu File: Rešenje za sever Kosova otvara put za pregovore s EU Srpska Vlada četiri puta pokušala da prevari Brisel
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.