Nekada kao SOMALIJA i KONGO, a sada ODLIČNA ZEMLJA za investicije, poslovanje i trgovinu

Izvor: Telegraf.rs, 26.Okt.2016, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekada kao SOMALIJA i KONGO, a sada ODLIČNA ZEMLJA za investicije, poslovanje i trgovinu

Do kraja mandata ove vlade Srbija bi mogla da se nađe među prvih 20 zemalja na listi Svetske banke o uslovima poslovanja Duing biznis, izjavio je danas šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen.

- Srbija je postigla veliki uspeh time što se u najnovijem izveštaju našla među prvih 50 zemalja u svetu i zauzela 47. mesto i među prvih 10 zemalja u svetu u kojima je napravljen najeći napredak. Pre samo dve godine nije bila tako dobra situacija - rekao je Verheijen novinarima uoči >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << predstavljanaj tog izveštaja na nacionalnoj konferenciji koju organizuje NALED "Jačanje konkurentnosti Srbije".

Verheijen je istakao da je Srbija postala odlično mesto za investicije, poslovanje i trgovinu.

- Nešto što je pre dve godine bilo teško zamisliti sada se ostvarilo, a to je postignuto napornim radom vladine Radne grupe za unapređenje položaja Srbije na listi SB -kazao je on na konferenciji NALED-a.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Verheijen je naglasio da ovaj proces napredovanja Srbije mora da se nastavi kako bi Srbija postala još bolje mesto za investitore.

On je dodao da je Srbija dobro plasirana kada je reč o otvaranju firmi, ali i da mora da se još pozabavi pitanjem zatvaranja preduzeća i upravljanjem stečajem, kao i skraćivanjem vremena za dobijanje priključka za struju, unapređenju rada Poreske uprave i smanjenju parafiskalnog nameta, ali i pravosuđa.

- Srbija je nekada bila kao Somalija i Kongo, a sada je u rangu sa zemljama sa kojima želi da se poredi - naveo je Verheijen dodajući da misli na zemlje poput Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Regionalni menadžer za Zapadni Balkan Međunarodne finansijske korporacije IFC Tomas Lubek rekao je da je ulazak među prvih 50 zemalja na Duing biznis listi SB veliki napredak za Srbiju i da je to posebno važno za privatan sektor koji treba da “povuče” zaposlenost.

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif je takođe naveo da je reč o velikom uspehu Srbije ističući da je izveštaj SB uvek objektivan što se tiče stanja u ekonomiji.

On je ukazao da je Velika Britanija opredelila tri miliona funti za 10 projekata u Srbiji koji se sprovode u saradnji sa NALED-om i USAID-om.

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je na čelu vladine Radne grupe za unapređenje pozicije Srbina na listi SB Duing biznis istakla je da je Srbija u oblasti izdavanja građevinskih dovola ostvarila najveći napredak.

- Rezultati će biti sve bolji u narednim godinama. Hvala SB što su nam pomagali da razrešimo bilo koju dilemu koju smo imali - dodala je Mihajlović.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Prosečno vreme za izdavanje građevinskih dozvola je pre dve godine bio oko 260 dana, a bilo slučajeva i da je trajalo pet do šest godina, a sada u jednom delu Srbije do građevinske dozvole dolazi u proseku za sedam dana, iako je rok 28 dana, dodala je Mihajlović.

Takođe, ona je podsetila da se u Srbiji trenutno za priključak za struju čeka 125 dana i da taj period mora da bude znatno kraći.

Mihajlović je rekla da je jedan od prioriteta reforma katastra i da i u toj oblasti moramo da budemo brži.

Ministarka državne uprave i lokalne samoupave Ana Brnabić izjavila je danas da je napretku Srbije na Duing biznis listi SB doprineo pre svega timski rad kako vlade, parlamenta, ministarstava, lokalnih samouprava, ali i građana koji su zahvaljujući novim procedurama promenili svoje navike.

Najveći napredak, ostvaren je u oblasti registracije imovine, rekla je Brnabić i najavila da će prioritet vlade u narednom periodu biti uplata poreza na imovinu elektronskim putem.

- Sada je na nama da preko vladinog portala za e-upravu damo građanima mogućnost da otvore svoju karticu, vide koliko duguju i plate porez na imovinu preko portala - rekla je ona na Nacionalnoj konferenciji povodom predstavljanja izveštaja SB.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Kako je istakla, i sa listom i bez liste SB prioritet su elektronski servisi i da će na tome biti fokus u narednom periodu.

- Sve što može da se uradi u 21. veku tako nema potrebe da teramo ljude na šaltere i činimo ljudima život komplikovaniji važno je učiniti - rekla je ona.

Kako je kazala, nastavlja se posao sa novim zdravstvenim elektronskim karticama i razmatra se kako da se uvede još jedna praksa- da se knjižice šalju na kućnu adresu kako se građani ne bi morali prijavljivati na šalterima.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

Verhejn se nada da će do kraja mandata vlade, Srbija biti među prvih 20

Izvor: Beta Video, 26.Okt.2016

BEOGRAD - Direktor Svetske banke za Srbiju Toni Verhejn ocenio je da je Srbija učinila veliki uspeh, jer je napredovala na Doing biznis listi. On je izrazio nadu da će do kraja mandata vlade, Srbija biti među prvih 20. (CH4)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.