Neizvestan nastavak pregovora sa Prištinom

Izvor: Glas javnosti, 22.Feb.2012, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neizvestan nastavak pregovora sa Prištinom

BRISEL - Runda dijaloga Beograd-Priština je danas popodne završena, rekli su izvori EU u Briselu agenciji Beta. Razgovori bi trebalo da se nastave sutra, ali to još nije zvanično utvrđeno. Zvaničnici da "još treba utvrditi šta će biti sutra". Teme pregovora su regionalno predstavljanje Kosova i sprovođenje ranijih sporazuma delegacija dveju strana. Od postizanja sporazuma o regionalnom predstavljanju zavisi >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i da li će lideri Evropske unije Srbiji u martu dodeliti status kandidata za prijem u EU.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ne može da iskaže optimizam kada je u pitanju dodela statusa kandidata Srbiji za članstvo u EU jer je danas "malo dalje" rešenje za problem Kosova nego sinoć.

Tadić je rekao da je do koraka unazad u razgovorima Beograda i Prištine došlo zbog načina na koji Priština predlaže rešenje za pitanje svog regionalnog predstavljanja, a koje je, kako je istakao, daleko od realnosti.

"Situacija je lošija nego sinoć zbog načina na koji Priština predlaže rešenja", rekao je Tadić novinarima u Beogradu i ocenio da je prištinski predlog "van svake realnosti".

Tadić je ocenio da je vrlo teško dostići status kandidata jer se u svakom satu Srbija suočava sa novim iskušenjem, ali da će se on do poslednjeg trenutka truditi da se to i ostvari. "Ne zavisi samo od nas nego od svake države članice EU", rekao je Tadić i poručio da Srbija nikada neće odustati od svojih strateških ciljeva sadržanih u formuli "i EU i Kosovo".

Tadić je kazao da Beograd vodi kompleksne i otežane razgovore. "Bili smo blizu rešenja u jednom trenutku, onda se udaljimo od rešenja, to je oscilacija vidljiva u pregovorima. Danas smo malo dalje od rešenja nego što smo bili sinoć ali je bitno da nastavimo. Videćemo da li će na kraju ovog dana situacija biti bolja nego što je jutros", naveo je Tadić.

Na pitanje da li će Srbija raspisati izbore na sveru Kosova, Tadić je kazao da će sve institucije u Srbiji razgovarati i o tom pitanju.

"Ima tu i pravnih pitanja, ima tu međunarodnih pitanja, ali Srbija šta god da učini neće odustati od vlastitog integriteta na Kosovu", poručio je Tadić. Prema njegovim rečima, Srbija neće odustati od pravne, mirotvorne borbe za očuvanje svog integriteta na Kosovu bilo da je u pitanju dijalog sa Prištinom, bilo da su u pitanju izbori.

"Sve što činimo biće u saglasnosti sa strategijskim ciljem očuvanja našeg integriteta", kazao je Tadić. On je rekao da ne odustaje ni od Kosova ni od EU i da je to centar politike koju vodi i za koju je dobijena podrška građana na proteklim izborima. "Ovih dana ćemo videti da li je ta politika održiva ili nije. Biće to politički test i za mene. Ja ću pred građane izaći posle svih pregovora i razgovora i izneti svoj stav. Ja ne odustajem", poručio je predsednik Srbije.

Jedna suverena evropska drzava dosla je u situaciju da pregovara sa samozvanim politickim predstavnicima takodje samozvane drzave nastale odcepljenjem teritorije od suverene drzave .Ovo je stvarno nesto sto bi bilo normalno recimo u Tanganjiki ili ko zna gde gde jos uvek vladaju plemenski ratovi i ljudozderi do kojih nije stigla civilizacija. Ali na zalost sve ovo navedeno dogadja se u srcu Evrope i civilizacije. Sto je jos tragicnije ta novokomponovana plemenska zajednica ima punu podrsku evrope i zbog toga misli da je u poziciji da postavlja uslove. Koliko je vazno da se mi ukljucimo u neku zajednicu kojoj inace po geografskom polozaju moramo i ovako i onako da pripadnemo? Sta jos treba da nam se dogodi pa da kazemo INAF ili DOSTA.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.