Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nedim Sejdinović: Pobeda rigidnog antikomunizma

Beograd - Putinova poseta je služila isključivo sadašnjoj vlasti da se dodvori ruskom diktatoru i prikupi političke poene kod one većinske, nacionalističke, antievropske Srbije. Putinovo isticanje zasluga partizanskog pokreta samo je doprinos teatru apsurda koji se desio protekle sedmice u Beogradu. Revizija istorije u Srbiji, koju karakteriše rigidni antikomunizam, tako je daleko odmakla da tu ni tri Putina ne bi mogli da pomognu, čak i kada bi hteli.

Verovatno se slala >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i nekakva poruka Evropi, koliko god to bilo besmisleno i kontraproduktivno, navodi za Danas Nedim Sejdinović, predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine, odgovarajući na pitanje da li su poseta ruskog predsednika i njegovo prisustvo na vojnoj paradi u Beogradu doprinos reafirmaciji partizana.

Naš sagovornik smatra da nema preokreta u dvodecenijskoj zvaničnoj politici rehabilitacije četnika, već da se ona „kontinuirano sprovodi u kontekstu istorijskog revizionizma, što ima, između ostalog, za cilj da se opravdaju zločini iz ratova devedesetih i uspostavi sistem vrednosti koji je duboko antidemokratski.

- Dok god se Srbija javno i iskreno ne suoči sa uzrocima i posledicama strašnih ratova na prostoru bivše Jugoslavije, nema ni promene zvanične politike. A za to će se verovatno morati još dugo čekati, ako se ikada desi. Bez toga međutim nema nikakvog ni društvenog ni ekonomskog napretka - tvrdi on.

Upitan kako su se stranke koje su se u proteklom periodu smenjivale na vlasti iskreno odnosile prema rehabilitaciji četnika, kao i koliko se iskreno naprednjaci danas odnose prema partizanskoj tradiciji, Sejdinović kaže da misli da je ključno pitanje kada je „rigidni antikomunizam odneo pobedu u Srbiji“.

- Ja mislim da se to desilo već na „legendarnoj“ Osmoj sednici CK SKS. Tada je objavljen rat svemu onome što je bilo progresističko u prethodnom društvenom uređenju, a preuzeto i unapređeno sve ono što je bilo totalitarno i antidemokratsko. Kada je tome pridodat nacionalizam, stvorilo se strašno zapaljivo ujedinjenje od kojeg je buknuo ceo Balkan i od kojeg se ni na trenutak nismo oporavili. Najbolji pokazatelj koliko je nominalno leva politika tokom devedesetih bila lažna, jeste da se svih tih godina, pa do danas, u kulturi produkovao i reprodukovao anahroni, anticivilizacijski kulturni model koji nije imao značajnu alternativu i koji je ušao u sve pore društva. Sve stranke koje su bile na vlasti ili nisu imale želju ili potrebnu svest ili snagu da se tom kulturnom modelu suprotstave. Danas živimo posledice - zaključuje Nedim Sejdinović.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.