Nikolić: Dosledni evrointegracijama, a podržavamo i Evroazijsku uniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Avg.2016, 04:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Dosledni evrointegracijama, a podržavamo i Evroazijsku uniju

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija ostaje dosledna evrointegracijama, ali da daje punu podršku i Evroazijskoj uniji.

"Ostajemo dosledni u realizaciji evrointegracija kao svog spoljnopolitičkog prioriteta, ali dajemo punu podršku i drugim integracionim procesima, kao što je Evroazijska unija", rekao je Nikolić u Beogradu posle potpisivanja pet bilateralnih sporazuma na početku zvanične posete predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva Srbiji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
On je rekao da očekuje da će Kazahstan pomoći Srbiji da postigne dogovor s državama-članicama Evroazijske unije o oslobađanju carinskih dažbina, i dodao da je danas predsednik Kazahstana dao garancije da jedan kontigent automobila Fijat, proizvedenih u Srbiji, bude uvezen bez carine.

"U periodu januar-jun 2016. godine robna razmena je iznosila 21,2 miliona evra, dok je u 2015. iznosila 166,5 miliona", dodao je on.

Saradnja Vojvodine i Almatiskog regiona

Nikolić je izrazio zadovoljstvo što su potpisani bilateralni sporazumi koji će snažno unaprediti sveukupne prijateljske odnose, a posebno sporazum o saradnji Vojvodine i Almatiskog regiona Kazahstana, koji će ekonomski povezati dve zemlje.

Predsednik Srbije je kazao da su on i Nazarbajev konstatovali da za ukupnim odnosima zaostaje ekonomska saradnja, zbog čega je predsedniku Kazahstana dao uveravanja da je Srbija zdrav partner za investicije, za učešće u privatizaciji srpskih kompanija ili za bilo koju drugu formu saradnje u oblastima kao što su petrohemija, poljoprivreda, turizam.

Nikolić je naveo da su on i njegov gost saglasni da je neophodno formiranje Poslovnog saveta koji bi bio zadužen za konkretizaciju ekonomske saradnje, a činili bi ga preduzetnici i kompanije iz obe zemlje.

"Predsednik Nazarbajev i ja smo potpisali zajedničku izjavu u želji da osnažimo saradnju dve zemlje u okviru međunarodnih organizacija i da produbimo tradicionalno prijateljske odnose dve zemlje", rekao je Nikolić.

Nikolić je naveo da će Srbija učestvovati na međunarodnoj izložbi EXPO 2017. u Astani.

Nazarbajev: Srbija veliki prijatelj i partner Kazahstana

Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev odlikovao je predsednika Srbije Tomislava Nikolića Ordenom prijateljstva uz poruku da je Srbija veliki prijatelj i partner te zemlje u Evropi.

"Kazahstan je bogata zemlja i raspoloženi smo da sarađujemo sa vama", poručio je Nazarbajev tokom ceremonije dodele ordena.

On je istakao da će sa predstavnicima Srbije razmotriti sve političke probleme regiona i celog sveta.

"I sami ste izrazili spremnost i želju da ojačamo prijateljstvo i saradnju, o tome smo govorili i prilikom vaše posete Kazahstanu, uvek nas podržavate i zbog toga sam ja doneo ukaz o dodeli ordena prijateljstva", rekao je Nazarbajev Nikoliću.

Zahvalivši se na pozivu, Nazarbajev je naveo da je njegova poseta nastavak dobre saradnje.

"Ove godine se navršava 20 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa naše dve zemlje, a Kazahstan obeležva i 25 godina nezavisnosti. Ovo je veoma značajna poseta zbog toga što hoćemo da unapredimo naše ekonomske odnose", rekao je Nazarbajev.

Srbija je, kako je istakao, veliki partner Kazahstana u Evropi i blizak prijatelj.

"Tu smo da podržimo Srbiju i naravno u vezi sa našim budućim projektima očekujem podršku sa vaše strane", rekao je Nazarbajev.

On je istakao da želi da se osnaži ekonomska saradnja dve zemlje, kao i saradnja u oblasti trgovine, poljoprivrede, medicine, farmacije...

Predsednik Srbije je istakao da prijateljstvo koje postoji između dve države i naroda treba pretvoriti u odnose koji donose bolji život za građane.

"Srbija ima mnogo prijatelja u svetu, ima manje i veće prijatelje, a Kazahstan ubarajmo u one veće", rekao je Nikolić i dodao da na posetu kazahstanskog predsednika kao na nastavak prijateljstva.

Nikolić je zahvalio Nazarbajevu na principijelnom stavu Kazahstana u vezi sa teritorijalnim identitetom i suverenitetom Srbije, kao i glasanjem u Unesku da, kako je rekao, ono što je srpsko ostane srpsko.

Predsednik Srbije je dodao da mu je čast što je odlikovan Ordenom prijateljstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.