Narodna Skupština Republike Srpske 14. jula o raspisivanju referenduma za vraćanje nadležnosti

Izvor: Vostok.rs, 07.Jul.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narodna Skupština Republike Srpske 14. jula o raspisivanju referenduma za vraćanje nadležnosti

07.07.2015. -

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za utorak, 14. jula, posebnu sednicu parlamenta na kojoj bi trebalo da bude reaktivirana odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH i drugih nametnutih odluka od strane Visokog predstavnika.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da će ova sednica biti održana nakon devete posebne sednice parlamenta.

- Referendum je legalno i legitimno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << demokratsko pravo Srpske na kojem građani imaju pravo da izraze stav o svakom pitanju od njihovog interesa. Postoji ustavna i zakonska osnova i politička opravdanost za održavanje ovog referenduma - rekao je Čubrilović novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da održavanje referenduma ne krši Dejtonski mirovni sporazum, nego predstavlja jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja građana u skladu s međunarodnim pravom.

- Kakva god odluka bila na referendumu neće ugroziti integritet i suverenitet BiH. Neophodno je zahtevati da se reforma pravosuđa u BiH vrati u okvire ustavnog uređenja s jasno određenim nadležnostima - dodao je Čubrilović i napomenuo da se mora poštovati demokratsko pravo građana.

Čubrilović je naveo da su neustavni svi organi i institucije koji su s nivoa entiteta preneseni na nivo BiH, a za čiji prenos ne postoji sporazum Republike Srpske i Federacije BiH.

On je podsetio da bi referendumsko pitanje trebalo da glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Čubrilović je napomenuo da će prije ove sjednice biti održana deveta posebna sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da bude riječi o cijeni električne energije u Srpskoj i od koje predlagač, odnosno opozicija, nije odustala.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

RS: Odluka o referendumu 14. jula

Izvor: B92, 07.Jul.2015

Posebna sednica parlamenta Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, biće održana 14. jula...Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi: "Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od visokog predstavnika i međunarodne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.