Na jugu Srbije opasnost od bujica

Izvor: NaDlanu.com, 20.Feb.2012, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na jugu Srbije opasnost od bujica

VRANJE, 20. februara 2012. (Beta) - Velike naslage snega koje su u Pčinjskom okrugu počele da se tope neznatno su podigle nivo vode u rekama, ali postoji opasnost da brže otopljavanje izazove bujice i poplavne talase, izjavio je u ponedeljak šef Štaba za vanredne situacije u tom okrugu Dragiša Stanojković.

VRANJE, 20. februara 2012. (Beta) - Velike naslage >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << snega koje su u Pčinjskom okrugu počele da se tope neznatno su podigle nivo vode u rekama, ali postoji opasnost da brže otopljavanje izazove bujice i poplavne talase, izjavio je u ponedeljak šef Štaba za vanredne situacije u tom okrugu Dragiša Stanojković.Stanojković je za agenciju Beta izjavio da se bujice i poplavni talasi mogu očekivati na području reka Banjštice, Pčinje, Tripušnice, Veternice, Vrle, Dragovištice, kao i da je sada, zbog vremenskih prilika, gotovo nemoguće bilo šta uraditi kako bi se sprečile poplave."Moguće je da dodje do bujica na planinskim rekama i manjim pritokama Južne Morave, a ako do toga dodje najveće će posledice biti na infrastrukturi, jer na području koje bi eventualno bilo ugroženo bujicama ima mali broj seoskih domaćinstava", kazao je Stanojković.Prema njegovim rečima, u prethodne dve godine radjeno je na utvrdjivanju kritičnih poplavnih tačaka na rekama u Pčinjskom okrugu, na kojima je delovano preventivno."Na području Pčinjskog okruga imamo velika slivna područja sa mnogo malih planinskih vodotokova koji nabujaju sa jačim padavinama, u ovom slučaju je to moguće sa otapanjem snega. Jedan od potencijalnih rizika jeste i pad drveća oštećenog od zime koje bi zaprečilo njihova korita i našlo se na putu bujici, što bi izazvalo još jači talas poplave", rekao je Stanojković.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.