Izvor: Blic, 20.Okt.2016, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIN INTERVJU Dejan Mijač kod Olje Bećković: Vučić će trajati dok bude trebao Zapadu

U novom broju NIN-a Olja Bećković razgovarala je sa rediteljem Dejanom Mijačem o Srbiji juče, danas i sutra, o političarima, pozorištu, običnim ljudima i njihovim razočaranjima...

Između ostalog, Mijač konstatuje da je mislio da od Miloševića gore biti ne može.

- Glavna stvar kod mene je bila što sam potekao iz antikomunističke familije, kada je tome došao kraj svuda u svetu, meni je bilo strašno krivo da jedan komunista i aparatčik bivše Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << laže i maže po Srbiji. Hteo sam da ga zamenimo. U ono vreme nisam znao mnogo o tim stvarima, zaverama... Sećam se da sam na Žabljaku, posle tog 5. oktobra, sreo pokojnog Ivicu Stambolića, uzima me pod ruku i pita: "Vidim i ti si se nešto razgalamio, koliko to naplaćuješ"? Ja ga gledam iznenađeno, on mi kaže: "Pa, ti si naivac" - govori Mijač.

Da li ste bili naivac?

- Znao sam da postoje ljudi kojima se to plaća, znao sam maltene poimence ljude koji su jako dobro živeli na konto svog protivljenja režimu Miloševića, ali ja sigurno nisam bio taj. Nisam imao niti tražio nikakve koristi od toga, nikakav benefit nisam imao. Mene su bili postavili jedno vreme za predsednika Upravnog odbora RTS-a, kritikovali su me za neaktivnost, verovatno zbog toga što sam otkazao šoferu da me vozi. Bilo me je sramota da neko od mojih drugova vidi da me neki šofer vozi, sačuvaj bože, šta će mi šofer?! Bojim se da se malo onih koji su došli posle mene odreklo i šofera i svih drugih beneficija. Bio sam naivac verujući da nekog zanima da zaustavi korupciju.

Da li vi spadate među one koji misle da grehovi petooktobaraca aboliraju današnju vlast?

- Nisam glasao za Vučića, ali nisam glasao ni za "one". Da se razumemo, kada sam čuo i video šta se oko mene radi, nisam mogao, i pored svog navijaštva, to da uradim.

Da li ste pomislili da će Vučić biti drugačiji i da ništa ne želi za sebe?

- Ne, ne. Ja sam znao da će Vučić da bude miljenče Zapada, to sam znao odmah kako je došao.

Da li onda znate i dokle će da bude mažen i pažen?

- Dok im bude trebao. Nisu oni ništa bolji od njega, šta vi mislite da on ide tamo negde u neko svetilište? Svaki od njih gleda šta bi mogao da mazne, sve je to isto.

Šta mislite o Vučiću?

- Njega ne zanima šta misli bilo ko, osim ako ne misli dobro o njemu. Sećam se jednog glumca s kojim sam radio, nije bio ni neinteligentan ni netalentovan, ali je stalno na probama okretao na neku stranu koja nije kompatibilna sa onim što svi mi ostali radimo... Opominjem ga, opominjem, onda kažem: "Slušaj, meni se sve čini da ti baš naročito voliš da ja obraćam pažnju na tebe, ali od sada pa do premijere ti ništa neću reći, pa uradi tako kako misliš". On ostade bez reči, a onda me uhvati za ruku i reče: "Nemojte, molim vas". Taj mladi glumac je bio takav slučaj, ali mislim da ovom za koga me pitate ne treba nikakav savet. Ne zanima ga.

Vukosavljević najmanje laže

Kad ste tu, kakav je vaš utisak o novom ministru kulture?

Ponaša se kao čovek koji je u najmanju ruku dobronameran, ne obećava ništa što ne može da uradi i od svih ministara u Vladi najmanje laže. Verovatno zato što ima najmanje sredstava.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.