NAPETO U SRBU Godišnjica antifašističkog ustanka uz jake policijske snage, privedeni desničari

Izvor: Blic, 27.Jul.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAPETO U SRBU Godišnjica antifašističkog ustanka uz jake policijske snage, privedeni desničari

U mestu Srb u Lici, gde se danas obleževa 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu, veoma je napeta atmosfera. Prisutno je jako policijsko obezbeđenje, nekoliko pripadnika radikalne desničarske stranke A-HSP je privedeno, a nekolioko žena sa hrvatskim barjacima za vreme govora bivšeg hrvatskog predsednika Stjepana Mesića, pevale su patriotske pesme.

Nikola Budija napao predsjednicu i poručio: Ja sam Hrvat al nisam ustaša, nego Titov >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << borac #n1info #srb pic.twitter.com/VI4M8Ml3dd

Godišnjicu antifašističkog ustanka organizaciju Srpsko narodnog veća i Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA). Prisutnima su se obratili bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić i predsednik SNV Milorad Pupovc. Skupu prisustvuju i predstavnici Ambasade Srbije.

Antifašistički skup kod Spomenika ustanku počeo je oko podneva polaganjem venaca.

Kao i ranijih godina, u Srbu se istovremeno održava i kontraskup vanparlamentarne desničarske Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) koja smatra da je skup SNV "istorijski falsifikat" i da se obeležava "četnički zločin".

Pročitajte još

Uklonjen šatro, privedeno nekoliko pripadnika AHSP

AHSP je nedavno postavljanjem šatora kod Spomenika ustanku u Srbu pokušala da spreči današnji skup, ali je to javno okupljanje naknadno zabranjeno, pa je policija uklonila sporni šator i privela nekoliko pripadnika te stranke.

Zbog remećenja javnog reda i mira predsedniku AHSP Draženu Kelemincu izrečena je šestomesečna zabrana dolaska u Srb.

- Spreman sam na hapšenje i zatvor zbog demokratije. Jeste li ikad čuli da je u slobodnoj Hrvatskoj ikome izrečena šestomesečna zabrana dolaska u neko mesto zbog političkih stavova?! Dosta mi je više toga - rekao je ranije danas Keleminac, preneli su hrvatski mediji.

Pupovac: Oni kojima je današnji dan kontroverzan neka pročitaju tekst Goldsteina #n1info #srb pic.twitter.com/ElN6eHu0v2

AHSB je od 8. do 17. jula držao šator us samu spomen ploču u nameri da onemogući današnju proslavu na kojoj će se oko podneva okupiti poštovaoci antifasizma i pobornici razumevanja hrvatskog i srpskog naroda.

Regionalna N1 televizija javila je da policija kontroliše sva vozila na ulazu u Srb i da je propustila tri autobusa i nekoliko desetina automobila u kojima su se nalazili učesnici kontramitinga.

SNV i SABA tradicionalno obeležavaju dan kada je, posle više sedmica ustaške represije, stanovništvo ličkog kraja podiglo ustanak. U pozivu na obeleževanje 75. godišnjice ustanka, SNV je naveo da su partizani bili glavna snaga ustanka koji je bio jedini izlaz za srpsko stanovništvo Like, jer mu je pretilo potpuno fizičko uništenje.

Navodi se i da je bilo osvetničkih akcija, ali da bi ih bilo i više da se većina srpskog stanovništva nije opredelila za partizane, a ne za četnike.

- U protivnom, hrvatsko i muslimansko stanovništvo bi već u toku rata bilo izloženo znatno širim reperkusijama koje su zagovarali veliki delovi četničkog pokreta - navodi se u saopštenju.

Ističe se da se uprkos nespornim zločinima koje su počinile četničke formacije i deo partizanskih snaga, ne može osporiti činjenica da je ustanak u Srbu postavio temelje antifašističke borbe u Hrvatskoj.

- Četiri godine nakon početka ustanka bratstvo i jedinstvo Srba, Hrvata i drugih naroda je toj borbi donelo pobedu - zaključuje se u saopštenju.

Do rata devedesetih u Hrvatskoj se 27. jul obeležavao kao Dan ustanka. U samostalnoj Hrvatskoj kao Dan antifašističke borbe obeležava se 22. jun, dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NAPETO U SRBU Godišnjica antifašističkog ustanka uz jake policijske snage, Mesić prekinut Tompsonovom pesmom

Izvor: Blic, 27.Jul.2016

U mestu Srb u Lici, gde se danas obleževa 75. godišnjica antifašističkog ustanka naroda Hrvatske u Drugom svetskom ratu, veoma je napeta atmosfera. Prisutno je jako policijsko obezbeđenje, nekoliko pripadnika radikalne desničarske stranke A-HSP je privedeno, a nekolioko žena sa hrvatskim zastavama...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.