Može i vruća linija sa Prištinom, ako će biti mira i stabilnosti

Izvor: BKTV News, 17.Jan.2017, 20:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Može i "vruća linija" sa Prištinom, ako će biti mira i stabilnosti

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je spreman  i na uspostavljanje "vruće linije" Beograd - Priština ukoliko će to značiti mir i stabilnost, koji su najvažniji.

Vučić je za TV Pink u Davosu rekao da je imao mnogo bitnih razgovora za Srbiju na Svetskom ekonomskom forumu i podvukao da smatra da ćemo imati snage da određene stvari smirimo, "čak i one koje ni pod kakvim našim uticajem nisu bile". Kako je rekao, ne bi imao nikakav strah zbog onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << što je prošlo i podvukao da više neće biti priča i izmišljanja, kao što je ona priča o vozu, ali da je moguće da će biti drugih.

On je napomenuo da je zato i govorio da i nije bilo reči o vozu, i da je to služilo samo kao "dovoljan razlog", a da će sutra to biti zid u Kosovskoj Mitrovici, iako su to potpisali Edita Tahiri i Marko Ðurić sa evropskim predstavnicima. Premijer je dodao da će, onda, prekosutra biti već nešto treće i podvukao: "To mora da se zaustavi".

Vučić je izjavio da je danas da je u Davosu imao veoma bitne razgovore sa predsednikom Kine Si Ðipingom i odlazećim potpredsednikom SAD Dzozefom Bajdenom, ukazujući da sastanci sa njima predstavljaju veliku čast za Srbiju. Navodeći da je sastanak sa kineskim predsednikom bio kratak, Vučić je, za TV Pinik, rekao da je pre svega čast biti izdvojen kao jedan od dvoje ili troje lidera sveta i porazgovarati sa Si Ðipingom pre njegovog uvodnog izlaganja.

Premijer je naveo da je tom prilikom zahvalio predsedniku Kine rekavši da je kineska kompanija Hestil uradila mnogo za železaru u Smederevu, navodeći da je zamolio i za ubrzanje drugih projekata.

"Zamolio sam da ubrzano nastavimo sa našim projektima pre svega otvaranjem avio linije Beograd - Peking, ili Beograd - neki drugi centar u Kini. Za nas nije previše važno koji će to centar biti, ali je vazno da privučemo kineske biznismene, investitore i ljude da dođu u našu zemlju", rekao je Vučić.

Premijer je naveo da je sa kineskim predsednikom razgovarao i o pruzi Budimpešta - Beograd, te da ga je zamolio za pomoć i podršku kada je u pitanju RTB Bor.

Vučić je takođe potvrdio da je odlazeći potpredsednik SAD Bajden tokom sastanka rekao da od svih svetskih lidera koje je sretao tokom karijere, na prste jedne ruke može da nabroji one koji su prepoznali šta njihovom narodu treba i bili hrabri da to i sprovedu. On je napomenuo da je Bajdenu čestitao na predsedničkoj medalji za slobodu koju je dobio od predsednika SAD Baraka Obame, a kojom je, kako je naveo Vučić, i sam bio iznenađen.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.