Modernizovan deo barske pruge

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jul.2017, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Modernizovan deo barske pruge

Rekonstrukcija i modernizacija barske pruge od Resnika do Vreoca u dužini od 35 kilometara je završena i danas zvanično puštena u saobraćaj, a voz je ispratila sa Glavne železničke stanice Beograd potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vozovi sada mogu da saobraćaju na toj deonici brzinom do 120 kilometara na satu.

Puštanju te deonice u saobraćaj je prisustvovao i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Čepurin.

Resnik - Vreoci su prva faza ukupnih radova na obnovi deonice Resnik - Valjevo dužine 77 kilometara, koja je deo Aneksa 4.1 osnovnog Ugovora o ruskom državnom kreditu za modernizaciju srpskih železnica od 800 miliona dolara.

Završetak kompletne deonice Resnik - Valjevo je planiran za polovinu novembra 2017.

Mihajlović je rekla da će se završetkom obnove te deonice putovanje skratiti na jedan sati i 15 minuta - sa dva sata i 10 minuta.

"Nadamo se da ćemo u narednih godinu ili dve pokrenuti i rekonstrukciju i modernizaciju kompletne barske pruge kroz Srbiju. Da je vratimo ponovo na projektovane brzine. Procenjena investicija za to je oko 220 miliona evra i radimo na tome, razgovramo sa partnerima o tome nadamo se da ćemo s početka jeseni imati konkretne informacije o tome", naglasila je ona.

Vrednost radova na deonici Resnik - Valjevo iznosi oko 80 miliona dolara sa učešćem Srbije, kao Investitora u iznosu od 15 odsto.

Projektnu dokumentaciju je uradio Saobracajni institut CIP, a radove izvodi ruska kompanija RŽD Internešnl sa domaćim podizvođačima.

Rekonstrukcija ovog dela magistralne pruge zapocela je 07. jula 2016. godine.

"Srbija mala za neravnoteže sa velikim silama"

Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima sa velikim silima, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Mislim da to svaka velika sila i razume, mislim da su nama jednako važni i Rusija i Kina i Amerika i EU i za sada mi se čini da je naša politika u tom smislu vrlo jasna i važno je da smo mi otvoreni partneri, odnosno partneri sa svim državama", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara da li se na Srbiji vrše pritisci u spoljnoj politici na relaciji Rusija-SAD-EU .

Kako kaže, kod nas nema "uvijenih, niti nekakvih drugačijih misli, mi idemo ka EU, ali nema ni jednog razloga da nemamo sporazume i da ne razvijamo odnose sa Rusijom i drugim državama".

"Isto tako nema ni jednog razloga da ne pravimo dobar ambijent i da nema mnogo američkih kompanija u Srbiji. Ne samo da nema razloga, već mi i radimo na tome, evo bili smo sad u Trstu i povezujemo Srbiju i region sa svim zemljama EU.

Ona je dodala da Srbija korak po korak usaglašava svoju politiku i podsetila da je u prethodnom periodu bila primetna velika aktivnost bivšeg premijera i sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića na tom polju .

"Mislim da je to za nas samo velika korist, a nikako šteta", naglasila je ona.

Mihajlović je dodala da se kroz projekte koje Srbija realizuje vide odnosi i naše zemlje prema Rusiji i naše zemlje prema SAD, kao i EU.

"U jednom trenutku u pitanju ste rekli -da se natera Srbija da krene ka EU-, da budemo potpuno jasni, Srbija jeste vojno neutralna, ali Srbija nije politički neutralna, pošto se naša zemlja opredelila da ide u EU i poštuje evropske standarde. Sve što radimo u svakom resoru jeste upravo dostizanje evropskih standarda", naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da se i železnicki projekti koji se rade zajedno sa Rusijom sprovode u skladu sa evropskim standardima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Srbija mala za bilo kakve NERAVNOTEŽE sa velikim silama

Izvor: Blic, 17.Jul.2017

Srbija je suviše mala država da bi sebi mogla da dozvoli bilo kakvu neravnotežu u odnosima sa velikim silima, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović...- Mislim da to svaka velika sila i razume, mislim da su nama jednako važni i Rusija i Kina i Amerika...

Nastavak na Blic...

Rekonstrukcija pruge BGD-Bar:Voz može i 120 na sat

Izvor: Mondo, 17.Jul.2017

Rekonstrukcija i modernizacija barske pruge od Resnika do Vreoca u dužini od 35 kilometara je završena i danas zvanično puštena u saobraćaj...Voz je ispratila sa Glavne železničke stanice Beograd potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović...Vozovi...

Nastavak na Mondo...

Mihajlović: Posao je urađen u roku i kvalitetno

Izvor: Beta Video, 17.Jul.2017

BEOGRAD - „Danas je važan dan jer je posle 40 godine moderizovan jedan deo barske pruge. Ovaj posao je urađen u roku i kvalitetu kao što uvek radimo sa „Ruskim železnicama“, a kroz projekte se najbolje vidi kakva je saradnja dve države”, rekla je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i...

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Modernizovan deo barske pruge od Resnika do Vreoca

Izvor: RTV Pink, 17.Jul.2017

Rekonstrukcija i modernizacija barske pruge od Resnika do Vreoca u dužini od 35 kilometara je završena i danas zvanično puštena u saobraćaj, a voz je ispratila sa Glavne železničke stanice Beograd potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.