Mirčić za RTV: Protiv učlanjenja u EU jer je cena previsoka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Mar.2012, 20:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mirčić za RTV: Protiv učlanjenja u EU jer je cena previsoka

NOVI SAD -

Srpska radikalna stranka je protiv učlanjenja Srbije u Evropsku uniju (EU), a za čvršću saradnju sa Rusijom, izjavio je Milorad Mirčić, potpredsednik te stranke, gostujući u emisiji "Jedan na jedan" Radio televizije Vojvodine.

On je takav stav obrazložio tvrdnjom da je previsoka cena koju je Srbija platila za dobijanje kandidature za članstvo u Evropskoj uniji, rekavši da se radi o priznanju Kosova, dela svoje teritorije koji će se, kako je >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao, pojavljivati na regionalnim skupovima zajedno sa Srbijom, kao ravnopravan učesnik.

On je rekao da je ideja o učlanjenju u EU ideologija. Po njemu, ideološko je to što protagonisti ideje članstva Srbije u EU, slično kao što su to činili komunistički ideolozi, to predstavljaju kao rešenje svih problema.

Na pitanje kako to da njegova stranka nastojanja za učlanjenje EU naziva ideologijom, a približavanje Rusiji ne, Mirčić je odgovorio da se, kada je o Rusiji reč, radi o racionalnom razmišljanju i o interesima. Svoju tvrdnju potkrepio je primerom projekta izgradnje gasovoda Južni tok, čija realizacija, kako je rekao, treba da počne do kraja godine.

"Ekonomski interes Srbije je u Rusiji", rekao je on, dodavši da, kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, sa tom zemljom postoje povoljni sporazumi o izvozu proizvoda, a da količine nisu ograničene. To je, po Mirčićevom mišljenju, i prilika da se, kroz ruska ulaganja, razviju prerađivački kapaciteti i otvori značajan broj radnih mesta.

Na opasku da je Evropska značajna sredstva uložila u Srbiju, ili dala bespovratno, kao i da se otvaraju mogućnosti dobijanja novih sredstava Mirčić je rekao da se ne radi o stvarno povoljnim aranžmanima i nepovratnim sredstvima, da taj novac dolazi preko komercijalnih banaka i da on, uprkos tvrdnjama poverilaca, ustvari, skupo košta i da je put u dužničko ropstvo.

A na pitanje zašto još nema ruskog kredita od milijardu evra, ili milijardu dolara, za unapređenje železnice Mirčić odgovara da je problem u tome što Rusi traže konkretne projekte, a da srpske vlasti do sada nijedan projekat nisu dostavile.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.