Milanović pozvao Cerara na sastanak

Izvor: Akter, 31.Jul.2015, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milanović pozvao Cerara na sastanak

Premijer Hrvatske Zoran Milanović pozvao je danas predsednika slovenačke vlade Miru Cerara na sastanak o novom načinu rešavanja graničnog spora

"Za Republiku Hrvatsku ovaj arbitražni postupak je nepovratno kompromitovan", naveo je Milanović u pismu Ceraru, saopštila je Vlada.

On je ocenio da preduzete aktivnosti "ne smeju da budu nepremostiva prepreka nastavku traženja rešenja za utvrđivanje zajedničke granice" i da "zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da pronađu novi način rešenja ovog pitanja nemaju alternativu".

Imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dve susedne država u Evropskoj uniji i NATO-u, Milanović je Ceraru predložio sastanak na kojem bi "raspravili buduće zajedničke korake u iznošenju bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum". On je naveo da susret može da se održi u Hrvatskoj ili u Sloveniji.

Vlada Hrvatske juče je, na osnovu jednoglasne podrške Sabora, pokrenula proceduru za izlazak iz arbitražnog sporazuma zbog afere "Pirangate".

Afera je izbila prošle sedmice kada su beogradski Kurir i zagrebački Večernji list objavili kompromitujuće transkripte i audio-snimke koji potvrđuju kontakte slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačke zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova, odnosno kako se dogovaraju o iznošenju argumenata i o tome kako da utiču na ostale sudije u postupku o pomorskoj granici Hrvatske i Slovenije u Piranskom zalivu.

U međuvremenu su Sekolec i Drenik podneli ostavke, a Slovenija je imenovala novog arbitra.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.