Mijatović: Nikad nisam optužila Vladu Srbije za cenzuru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Mar.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mijatović: Nikad nisam optužila Vladu Srbije za cenzuru

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da nikad nije optužila Vladu Srbije za cenzuru već da je tražila od države da uradi sve kako bi cenzuru u Srbiji sprečila.

"Obavestila sam javnost da sam obavila konstruktivan telefonski razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem u kome mi je on rekao da će uraditi sve što je u njegovoj moći da se odgovori na sve stvari koje sam navela u saopštenju. Sa moje strane je došlo do pojašnjenja da sam pozvala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladu da uradi nešto, jer nemam koga drugog pozvati niti imam kakve dokaze dostaviti, to treba država da uradi", kazala je Mijatović za izdanje "Danasa" od petka.

Ona je ocenila da u periodu nakon objavljivanja saopštenja u kome je izrazila zabrinutost zbog hakerskih napada na sajtove i navoda o cenzuri, nije bilo većih napada na sadržaje sajtova u Srbiji.

"Koliko znam, od poslednjeg saopštenja koje smo imali, nismo došli do informacija da je dolazilo do skidanja tekstova sa sajtova. Obezbeđenje sajtova od hakerskih napada je jedna dimenzija gde se Ministarstvo kulture direktno uključilo, što je veoma pozitivno", rekla je Mijatović i dodala da je za svaki slučaj koji je spomenut u godišnjim izveštajima OEBS-a, dobila odgovor Vlade Srbije.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija je istakla da je "jako dobro" što je Srbija usvojila set medijskih zakona ali je i dodala da do privatizacije medija "mora doći ako se želi napred".

"Privatizacija je bolan i osetljiv proces jer se radi o gubitku poslova i samim tim ima ljudsku dimenziju koju ne smemo zanemariti ali do privatizacije mora doći jer mediji koji su u vlasništvu države ne mogu biti nezavisni, koliko god to govorili", kazala je Mijatović.

Komentarišući reagovanje države na pretnje novinarki Brankici Stanković, Mijatović je ocenila da je to slučaj "od velike važnosti" i da je neophodno istražiti ko stoji iza napada i pretnji upućenih novinarki televizije B 92.

Upitana da li je zadovoljna radom Komisije za istragu ubistava novinara, Mijatović je ocenila da potvrda optužnice za ubistvo Slavka Ćuruvije "jeste znak da se neke stvari dešavaju i da Komisija igra svoju ulogu o podizanju svesti".

"Ni u kom slučaju formiranje Komisije nije razlog za isključenje vlasti od odgovornosti, odnosno i ona treba da bude uključena. Koliko vidim, ide se u pozitivnom pravcu ali vreme će pokazati. Ako vidim da se ništa ne dešava, prva ću reći da je to najbitnija stvar koju srpske vlasti moraju da urade", rekla je Mijatović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mijatović: Nikad nisam optužila Vladu Srbije za cenzuru

Izvor: Blic, 27.Mar.2015

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da nikad nije optužila Vladu Srbije za cenzuru već da je tražila od države da uradi sve kako bi cenzuru u Srbiji sprečila..."Obavestila sam javnost da sam obavila konstruktivan telefonski razgovor sa premijerom Aleksandrom Vučićem...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.