Mićunović: Srbija na dobrom putu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Jan.2012, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mićunović: Srbija na dobrom putu

BEOGRAD -

Izveštaj Saveta Evrope pokazuje da je Srbija napravila veliki korak u usvajanju mnogih evropskih vrednosti kao što su ravnopravnost polova, status manjina, borba protiv diskriminacije, borba protiv torture, izjavio je šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini SE Dragoljub Mićunović.

"Dovoljan je podnaslov izveštaja u kojem se navodi da je Srbija na dobrom putu", kazao je za "Politiku" Mićunović i izrazio očekivanje da će ovo biti poslednji izveštaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u monitoring statusu Srbije i da će već sledeći izveštaj biti u postmonitoring statusu.

On je pojasnio da svaka zemlja kad uđe u SE obično desetak godina bude u statusu monitoringa i za to vreme se prati koliko je usvojila vrednosti SE, pre svega u razvoju demokratije, vladavini prava, poštovanju ljudskih prava, primeni konvencija koje su usvojene u SE.

"Očekujemo da će ovo biti poslednji izveštaj u ovom statusu i da će već sledeći biti u postmonitoring statusu. I postmonitoring podrazumeva takođe komunikaciju i nadgledanje koliko se poštuju vrednosti SE, ali je onda nešto blaža forma i izveštaj se podnosi na pet godina, a ne svake godine", kazao je Mićunović.

On je naveo i da je Srbija konkretno pohvaljena u rezoluciji SE, pre svega, zbog niza konvencija koje imaju primenu kao što su konvencija o manjinskim pravima, zakon o suzbijanju diskriminacije, zakon o pravima hendikepiranih, konvencija o pravima deteta.

Primedbe poslanika SE koje su se, prema njegovim rečima, odnosile na pitanje Kosova "odmah su otpale u celini jer se monitoring ne bavi Kosovom, njega nadgledaju posebni organi".

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je u sredu, 25. januara, Rezoluciju o poštovanju dužnosti i obaveza Srbije preuzetih članstvom u SE u kojoj se pozdravlja i dijalog Beograda i Prištine, kao i doprinos Srbije regionalnoj saradnji.

Kako je tada Tanjugu u telefonskoj izjavi rekao Mićunović, Rezolucija je usvojena sa 101 glasom za i tri protiv, a tokom debate Srbija je pohvaljena za reforme i napredak u mnogim oblastima, pa i zbog zaštite nacionalnih manjina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.