Jeremić u trci za generalnog sekretara UN

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Apr.2016, 12:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u trci za generalnog sekretara UN

Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zahvalio je danas srpskoj vladi i premijeru na ukazanom poverenju i podršci njegovoj kandidaturi za generalnog sekretara UN istakavši da mu je "velika čast i privilegija da predstavlja zemlju".

"Kandidatura sa sobom nosi veliku odgovornost i učiniću sve što je u mojoj moći da Srbiju na najbolji način predstavim na svetskoj pozornici", rekao je Jeremić za televiziju B92.

Jeremić je najavio da putuje za Njujork >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << gde je danas počelo predstavljanje kandidata, ali da ne zna da li će uspeti da se izbori za termin predstavljanja.

"Neće biti lako, ovo je jedna od najvažnijih funkcija, u izborima će biti ukršteni interesi svih velikih sila i kampanja će biti naporna, jer ima mnogo kandidata", rekao je Jeremić

On je kazao da u trku ulazi sa izvesnim zakašnjenjem, ali sa programom, platformom i konkretnim predlozima kako reformisati UN.

Jeremić je ocenio da će mu prethodna funkcija predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN biti jedna od komparativnih prednosti, jer "u tom smislu ne krećemo od početka".

Među kandidatima koji od danas u Njujorku predstavljaju svoje programe, četiri su iz bivše Jugoslavije, četiri su žene, a većina ih ima iskustva u UN.

Kandidature su podneli doskorašnji šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić, bivša hrvatska ministarka Vesna Pusić, stručnjak za međunarodno pravo i bivši predsednik Slovenije sa višedecenijskim iskustvom u UN Danilo Tirk i nekadašnji ministar spoljnih poslova Makedonije i predsedavajući Generalnoj skupštini UN Srđan Kerim.

Među kandidatima su i direktorka Uneska Bugarka Irina Bokova, bivša šefica diplomatije Moldavije Natalija German, ali i dvoje kandidata koji nisu iz istočne Evrope, bivši visoki komesar UN za izbeglice, Portugalac Antonio Gutereš i šefica Programa UN za razvoj i bivša premijerka Novozelanđanka Helen Klark.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.