Mas: Ako ispunite ono što se traži, nema novih uslova

Izvor: Blic, 26.Jan.2012, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Ako ispunite ono što se traži, nema novih uslova

Nemačka podnosi veliki teret u nastojanju da unapredi Evropsku uniju i da je vuče napred. Mi smo prinuđeni da plaćamo račune drugih jer se nisu pridržavali pravila igre. Neke zemlje kojima ona nisu važna spremna su da izađu u susret Srbiji i podrže njenu kandidaturu za EU, bez obzira na to što još nije ispunila postavljene uslove, kaže za “Blic” >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Volfram Mas, ambasador Nemačke u Beogradu.

- Mi smo oduvek podržavali približivanje Srbije EU, ali smo uvek držali do toga da se pravila u odgovarajućoj meri poštuju. Još devedesteih godina su utvrđeni kopenhaški kriterijumi u kojima stoji šta se sve očekuje od zemlje koja hoće da uđe u EU. I kad je ovde bila u avgustu kancelarka Angela Merkel, ona je jasno stavila do znanja da ona moraju da se poštuju i naglasila da je pristupanje Uniji proces koji traje mnogo godina. Mi smo 9. decembra smatrali da ti kriterijumi još nisu ispunjeni, a Evropski savet je doneo zaključke šta se još očekuje od Srbije da bi dobila status kandidata. Ne postoji rizik da će se vlasti u Beogradu suočiti sa novim zahtevima, ako ispune ono što se sada traži.

Tvrdite da niko ne traži od srpskih vlasti da se odrekne Rezolucije 1244, a nemački šef diplomatije Vestervele je rekao da Srbija mora da poštuje teritorijalni integritet Kosova?

- Stvari moraju u kontekstu da se gledaju. Rezolucija je doneta 1999, a vreme od tada nije stajalo. Nemačka je priznala Kosovo, a posle sve više zemalja. Pitanje da li Srbija treba da odustane od rezolucije se ne postavlja, jer je nju doneo Savet bezbednosti i nije u moći Srbije da odlučuje o njoj.

Opširnije u štampanom izdanju

Povezane vesti: Todorić: EU gubi uticaj ako ne dobijemo kandidaturu Neke barikade jošstoje, a Beograd može daih skloni Ešton: Ministri EU o Srbiji s velikim optimizmom Jeremić: Status malo verovatan ako je uslov odustajanje od Rezolucije Kacin: Referendum ne bi trebalo da utiče na kandidaturu
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.