Mars: razrešena misterija džinovskog plavog kratera

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mars: razrešena misterija džinovskog plavog kratera

Površinu kratera veličine Teksasa i Kalifornije (zajedno) primetio je Nasin Orbitalni istraživač Marsa, i od tad ne prestaje da zbunjuje naučnike širom sveta.

"Krateri bi trebalo da su oblika činije, ali ovaj sadrži terase na svojim zidovima", objašnjava Ali Bramson, diplomirani student Univerziteta u Arizoni.

Terase (nivoi) mogu nastati usled slojevitosti različitog materijala na površini planete, kao što su prljavština, led ili kamen.

"Kada se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krater formira, njegov oblik zavisi od udarnog talasa objekta koji udara o površinu, kao i podloge u koju udara", dodaje Bramson. "Ukoliko imate slabiji materijal pri površini, udarni talas može da istisne taj materijal mnogo lakše, i kao rezultat dobijate terasiranje površine između slabijih i jačih materijala".

Za razliku od Zemlje, Mars nema veliki satelit da ga čini stabilnim, već suprotno, ova crvena planeta konstantno podrhtava oko svoje ose. Zbog toga ima nagle i česte promene klime koje su dovele i do povremenih ledenih doba.

Kako bi potvrdili svoje teorije, naučnici su koristili snimke visoke rezolucije Orbitalnog istraživača Marsa (HiRISE), kao i instrumente za merenje radarskih impulsa na Marsu (SHARAD) kako bi kreirali trodimenzionalni model kratera i ispitali njegove slojeve.

"Rezultat je bio revolucionaran. Ispostavilo se da Marsova crvena prašina prekriva slojeve leda. Naravno, znali smo da postoji, ali ne i da je toliko blizu površine," objašnjava jedan od naučnika.

Rezultati ovog istraživanja objavljeni su magazinu Američkog geofizičkog zavoda, Geophysical Research Letters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.