Marković: Ministarstvo nikoga nije upisivalo, a ni brisalo

Izvor: Kurir, 29.Apr.2012, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Ministarstvo nikoga nije upisivalo, a ni brisalo

najava krivične prijave protiv njega od strane izbornog štaba predsedničkog kandidata Muamera Zukorlića zbog toga što u biračkom spisku nema jednog broja Bošnjaka govori o nepoznavanju zakona, rekao je ministar za ljudska i manjinska prava

BEOGRAD - Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je večeras da Ministarstvo nikoga nije upisivalo niti brisalo sa biračkog spiska i da treba ispitati ukoliko postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << sumnja da je neko tako nešto uradio.

Mraković je objasnio da je pravljenje jedinstvenog biračkog spiska u stvari bilo objedinjavanje u elektronsku bazu podataka koje vode opštinske uprave. Zato, najava krivične prijave protiv njega od strane izbornog štaba predsedničkog kandidata Muamera Zukorlića zbog toga što u biračkom spisku nema jednog broja Bošnjaka govori o nepoznavanju zakona, rekao je Marković.

On je precizirao da uvođenje jedinstvenog biračkog spiska nije podrazumevalo pisanje ili brisanje imena. On je dodao da Srbija od ovog biračkog spiska nikada nije imala ništa bolje i preciznije, ističući da on ne može da se uporedi sa bilo čime u prethodnih 20 godina.

"Da li je neko zaista zloupotrebio nekada biračke spiskove dok je to moglo i da li je neko izbrisao iz biračkog spiska nekoga ili neko nije sproveo proceduru, ukoliko postoji sumnja da je neko tako nešto uradio treba da se ispita. Jedno je sigurno Ministarstvo niti je koga upisivalo niti je koga brisalo", rekao je Marković.

On je ponovio da uvođenje jedinstvenog biračkog spiska nije podrazumevalo pisanje ili brisanje imena.

"Pravljenje jedinstvenog biračkog spiska je objedinjavanje u elektronsku bazu onoga što vode opštinske uprave i dostavljanje svih podataka opštinskim upravama o tome kakav im je birački spisak", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, ministarstvo je u tom smislu samo reagovalo i završilo ažuriranje oko četiri miliona podataka koje je smelo da ažurira.

On je istakao da to ne podrazumeva ničije brisanje ili pisanje novih imena već da je to uglavnom skidanje duplih adresa, ispravljanje grešaka u imenima i prezimenima, matičnim brojevima...

"Ispravili smo četiri miliona grešaka i birački spisak nikada nije bio ovakav kakav je sada. Prvi put u Srbiji broj birača na biračkim mestima nije veći od broja ukupno upisanih birača u birački spisak", rekao je Marković.

On je podsetio da je taj broj uvek prevazilazio nekoliko stotina hiljada i da se tada, kako je istakao, niko nije bunio što po republičkom spisku ima sedam miliona birača, a po biračkim mestima sedam i po miliona birača.

"Nikada nismo imali ništa bolje, ništa savremenije i preciznije, a ako postoji sumnja da je neko obrisao u nekoj opštinskoj upravi nekoga i ukoliko je to urađeno nakon stupanja na snagu biračkog spiska to će se verovatno utvrditi jer postoji trag u elektronskoj formi o svakoj radnji koju je bilo koji pojedinac izvršio u biračkom spisku", rekao je Marković.

Prema njegovim rečima, ukoliko je to neko izvršio u ranijim godinama to treba policija i tužilaštvo da istraže jer Ministarstvo nema nikakve veze sa tim stvarima.

Komentarišući najavu izbornog štaba muftije Zukorlića da će protiv njega podneti krivičnu prijavu zbog brisanja oko 400 Bošnjaka iz dijaspore iz jedinstvenog biračkog spiska, Marković je rekao da svako može protiv svakog da podnese krivičnu prijavu, ali da je to nepoznavanje zakona.

"Svako može da podnese protiv svakog krivičnu prijavu, ali to je nepoznavanje zakona. Ministarstvo se ne bavi time. Pretpostavljam da kada se gospodin Zukorlić posavetuje sa advokatom i pogleda odredbe zakona i ako bude podnosio krivične prijave neće podneti protiv Ministarstva, ali ako je bude podneo...ako treba da se ide na sud ići ćemo ", rekao je Marković

Izborni štab Zukorlića tvrdi da je "iz jedinstvenog biračkog spiska izbrisano između 400 i 450 birača bošnjačke nacionalnosti koji borave u dijaspori i prijavili su se da svoje biračko pravo ostvare u konzularnim odeljenjima Republike Srbije.

Iz tog štaba navode i da će pokrenuti krivične prijave, između ostalog, protiv predsednika Republičke izborne komisije Predraga Grgića, ministra Markovića i predsednika Opštinske izborne komisije u Tutinu Šerifa Bakića, zbog brisanja iz jedinstvenog biračkog spiska i onemogućavanja šezdesetoro birača da biračka prava ostvare na biračkom mestu u Luksemburgu.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ljajić: Nikom nisam pretio

Izvor: B92, 29.Apr.2012

Beograd -- Lider SDPS Rasim Ljajić kaže da su besmisleni navodi izbornog štaba Muamera Zukorlića da je pretio članovima bošnjačke dijaspore koji podržavaju Zukorlića..."Navodi Zukorlićevog štaba su besmislica i pokušaj da se pronadje alibi za siguran poraz na izborima. Njima samima je jasno...

Nastavak na B92...

Ljajić: Besmisleni navodi Zukorlićevog štaba

Izvor: S media, 29.Apr.2012

"Navodi Zukorlićevog štaba su besmislica i pokušaj da se pronađe alibi za siguran poraz na izborima. Njima samima je jasno da će katastrofalno izgubiti ove izbore", rekao je Lider SDPS Rasim Ljajić...Ljajić: Ne dozvolimo da od ovih izbora pravimo cirkus..Ljajić: Zukorlićeva kandidatura je blamaža..Zukorlić:...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.