Marko Đurić za Kurir: Priča o statusu je jedno, svojina je ipak svetinja!

Izvor: Kurir, 01.Feb.2015, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marko Đurić za Kurir: Priča o statusu je jedno, svojina je ipak svetinja!

„Trepča“ je vlasništvo Srbije. Treba da se razgovara o položaju svih privrednih subjekata na KiM. Biće ovo vrlo teško

BEOGRAD - Beogradsku delegaciju očekuje veoma teška runda pregovora s Prištinom 9. februara u Briselu jer bi na stolu konačno trebalo da bude i pitanje imovine. To u razgovoru za Kurir poručuje Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

- Premijer Vučić, ova i prethodna vlada već dve i po godine traže da se pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << imovine stavi na briselski sto i smatramo da je neophodno da ta tema konačno dođe na dnevni red. Za nas je isto veoma značajno pitanje Zajednice srpskih opština, koju Priština takođe izbegava. Brisel će narednih dana definisati agendu.

Premijer Vučić je rekao da nas očekuju teški razgovori.

- Ovo nije nimalo lak niti prijatan posao. Znamo ko nam je s druge strane i nismo srećni zbog toga što s tim ljudima moramo da razgovaramo. Ali su premijer i cela vlada odlučni da se u interesu Srbije uhvate ukoštac i sa ovim problemima, od kojih su sve prethodne vlade bežale kao đavo od krsta.

Kakav ishod očekujete u vezi s pitanjem „Trepče“?

- Prethodnih dana intenzivno smo se bavili zaštitom prava i pravde u slučaju „Trepča“ i potpuno smo posvećeni tome da se rešenje nađe u dijalogu Beograda i Prištine. Svojina i pravo vlasništva mora da bude svetinja. Priča o statusu je jedno, a to čije je nešto vlasništvo je drugo. „Trepča“ je vlasništvo firmi iz Srbije, vlasništvo Srbije.

Treba da se razgovara o položaju ne samo Trepče nego i svih privrednih subjekata na KiM. Poznata je činjenica da je na Kosovu, nažalost, od 1999. godine sprovedena privatizacija u kojoj je 40.000 radnika srpske nacionalnosti ostavljeno ne samo bez posla nego i bez prava na bilo kakvu nadoknadu iz procesa te privatizacije.

Iskreno

MORAMO DA SE DOGOVORIMO

Šta bi moglo da nam zada najveće muke?

Postoji razmimoilaženje mišljenja o većini tema, ali je krajnje vreme da se saglasimo bar o jednom - da pitanje statusa ostavimo po strani i da rešavamo probleme od interesa za svakodnevni život građana, poput imovine, povratka, telekomunikacija, energetike, pravosuđa...

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.