Maratonski pregovori u Briselu bez potpisanog dogovora

Izvor: Blic, 30.Jun.2015, 02:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maratonski pregovori u Briselu bez potpisanog dogovora

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je posle 17 sati pregovora da dve delegacije nisu postigle konačni dogovor ni o jednom pitanju.

Nezvanično saznajemo da su se o telekomunikacijama sve dogovorili, ali da ni po tom pitanju ništa nije potpisano. Napravljen je i bitan napredak u vezi sa Zajednicom srpskih opština, ali preostalo je još stvari za usaglašavanje.

Razgovori dve delegacije trajali su najpre od 9 do 17 sati, kada su privremeno prekinuti zbog obaveza visoke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << predstavnice EU Federike Mogerini, koja je učestvovala na samitu EU-Kina. Nastavljeni su u 20.30, a teme su bile i energetika i Park mira na mostu koji povezuje severni i južni deo Mitrovice.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je juče u pauzi da je uveren da su predstavnici Prištine došli na nastavak dijaloga u Brisel sa namerom da ne postignu dogovor. On je dodao da su razgovori bili veoma napeti, teški i da je u jednom trentku izgledalo da će delegacija Prištine napustiti dijalog. Najveći pritisak u razgovorima s predstavnicima Prištine, kaže Đurić, trpeo premijer Aleksandar Vučić, zato što su oni bili “provokativni i primenjivali razne trikove”.

Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je, u pauzi takođe, da su znatno približeni stavovi u vezi sa ZSO i telekomunikacijama.

Kako kaže naš izvor blizak delegaciji u Briselu, kad je reč  o energetici, stavovi su daleko udaljeniji jer ne pristajemo da predamo vlasništvo nad „Gazivodama” i trafostanicom „Valač”. Naša delegacija inansistiraće na mešovitoj kompaniji, koja bi bila u sastavu EPS, i da bar pola bude vlasništvo ZSO.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.