Makedonska ambasadorka pozvana u MSP zbog prisluškivanja

Izvor: Blic, 30.Maj.2017, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Makedonska ambasadorka pozvana u MSP zbog prisluškivanja

Ambasadorka Makedonije u Srbiji, Vera Jovanovska Tipko, biće danas pozvana u Ministarstvo spoljnih poslova da pruži objašnjenje o prisluškivanju srpskih diplomata i novinara, kao i predstavnika Srba u Makedoniji, saznaje Tanjug.

Od Jovanovske će takođe biti zatraženo objašnjenje makedonskih državnih organa o tome kako su transkripti prisluškivanih razgovora dospeli u javnost.

Prema saznanjima Tanjuga, od ambasadorke Makedonije očekuje se i odgovor na pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da li su i drugi ambasadori u Skoplju, čiji su predstavnici bezbednosnih službi bili prisutni u Sobranju, zajedno sa srpskim pozvani na razgovor u ministarstvo u Skoplju, ili je to učinjeno selektivno - samo sa srpskom ambasadorkom.

Savetnik u Ambasadi Srbije u Skoplju i oficir Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Goran Živaljević bio je u Sobranju u vreme upada nasilnih demonstranata 27. aprila, objavila je makedonska televizija Telma.

Na pitanje šta je radio u Sobranju Makedonije, mimo diplomatskog protokola, Goran Živaljević je toj televiziji rekao da je bio u parlamentu po službenoj dužnosti, da bi video da li u incidentima učestvuju osobe iz Srbije, navijači ili ekstremisti.

Nakon toga, ambasadorka Srbije u Skoplju Dušanka Divjak-Tomić bila je na razgovoru u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije gde je pozvana da objasni prisustvo Živaljevića u makedonskom parlamentu tokom upada demonstranata.

Nakon toga, nevladina organizacija KRIK objavila je, prošle nedelje, da je novinar Miroslav Lazanski sa "pripadnikom srpske tajne službe sprovodio medijsku propagandu u Makedoniji u korist bivšeg premijera Nikole Gruevskog i ruske politike".

Krik se za tu informaciju pozvao na prisluškivane razgovore, za koje tvrde da su procurili iz makedonske tajne službe.

KRIK je objavio da je Goran Živaljević, koji je u veče nereda sa demonstrantima ušao u makedonsko Sobranje, 3. marta ove godine pozvao Ivana Stoilkovića, poslanika u makedonskom parlamentu i predsednika Demokratske partije Srba, koji mu je saopštio da je u Skoplju ugostio novinara, koji će, navodno, "izvršiti zadatak za njih".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Pozvana na raport: Ambasadorka Makedonije 50 minuta objašnjavala aferu prisluškivanja

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Maj.2017

Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko morala da pruži objašnjenje o prisluškivanju srpskih diplomata.. Ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko nije danas želela da daje izjave novinarima nakon sastanka u Ministarstvu spoljnih poslova gde je razgovarala sa pomoćnikom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.