Gojković: Sarajevo prihvata sporazum o saradnji u evrointegracijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jul.2016, 05:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gojković: Sarajevo prihvata sporazum o saradnji u evrointegracijama

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas u Sarajevu da je prihvaćen njen predlog da Srbija i BiH potpišu sporazum o saradnji u oblasti evropskih integracija.Gojković je rekla da je Srbija otvorena i za sporazume o saradnji u drugim oblastima.

"Najvažnija oblast saradnje jeste ispunjenje zajedničkog spoljnopolitičkog cilja, a to je članstvo u EU", rekla je Gojković posle sastanka sa rukovodstvom parlamenta BiH.

Ona je BiH čestitala na parafiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i na kandidaturi za članstvo u EU.

"Smatramo da je BiH jedan od ključnih partnera Srbije, jer kad se u Evropi razgovara o političkoj stabilnosti Evrope i zapadnog Balkana uvijek se kaže da to najviše zavisi od odnosa Srbije i BiH", istakla je Gojković.

Prema njenim rečima, na današnjem sastanku izražena je spremnost obe strane da sva otvorena pitanja između BiH i Srbije budu rešavana na obostrani interes.

Gojković je kazala i da je danas u Sarajevu razgovarano i o mogućnostima bolje ekonomske saradnje.

Ona je dodala da očekuje da će rukovodstvo parlamenta BiH na njen poziv posetiti Srbiju posle oktobarskih lokalnih izbora u BiH.

Bosić: Zajednička borba protiv terorizma, korupcije, kriminala

Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić rekao je da je na sastanku razgovarano o budućnosti, potrebi saradnje i produbljivanju odnosa u ekonomiji.

Bosić smatra da novim politikama ranije konflikte treba postaviti na mesto gde neće biti smetnja za saradnju.

Prema njegovim rečima, treba unaprediti saradnju u oblasti borbe protiv terorizma, korupcije i kriminala.

Bosić je istakao de je ovo prva poseta BiH jednog predsednika Skupštine Srbije u poslednjih deset godina, dodavši da je uveren da će se odnosi dva parlamenta od sada održavati u kontinuitetu i da će "odražavati otopljavanje odnosa i izlazak iz začaranog kruga prošlosti".

Predsedavajući Doma naroda Parlametnarne skupštine BiH Safet Softić izjavio je da je nedopustivo da prođe deset godina između dve posete predsednika parlamenta Srbije BiH.

On je ocenio ; da parlamenti treba da budu generator nekih novih odnosa, koji bi trebalo da uslede u narednom periodu, ističući da veruje da će Srbija i BiH na planu evropskih integracija sigurno naći zajednički jezik i ostvariti saradnju.

"Čuli smo da je BiH jedan od najvažnijih partnera Srbije i nas to raduje i na neki način otvara nove mogućnosti saradnje. Ono što je zajdnička nit i Srbije i BiH jeste naš evropski put", istakao je Softić.

On smatra da će vreme u kojem je Gojković posetila BiH doprineti stabilizaciji prilika i otvoriti nove mogućnosti saradnje.

Gojković ;je danas u Sarajevu razgovarala i sa sa predsedavajućim Predsedništva BIH Bakirom Izetbegovićem koji je ocenio da "odnosi dve dve države idu u pozitivnom smeru i da mogu biti unapređeni" kao i sa predsednikom Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Bakir Izetbegović: Odnosi Srbije i BIH mogu biti unapređeni

Predsedavajući Predsedništva BIH Bakir Izetbegović ocenio je danas u Sarajevu na sastanku sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, da odnosi dve države idu u pozitivnom smeru i da mogu biti unapređenji.

"Mir i stabilnost dugujemo našim građanima", rekao je Izetbegović istkavši da odnosi dve države idu u pozitivnom smeru, saopštio je kabinet predsednice srpskog parlamenta.

Gojković je odvojeno razgovarala i sa predsedavajućim Saveta ministara BIH Denisom Zvizdićem koji je ukazao da saradnja i Srbije i BIH ima pozitivan trend, "posebno imajući u vidu uzajamnu podršku po pitanju evrointegracija i saradnje u ekonomiji."

Zvizdić je naglasio da saradnja može biti sadržajno obogaćenja i u drugim oblastima, "kao što su kultura, sport i saradnja mladih",

On je rekao da su mir i stabilnost preduslovi razvoj čitavog regiona a regionalna saradnja prioritet.

"Ukoliko sačuvamo stabilnost i region će biti privlačniji za investitore", kazao je Zvizdić, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Gojković danas u zvaničnoj poseti BiH

Izvor: Kurir, 25.Jul.2016

...Gojković će posetu Sarajevu započeti sastankom sa Bosićem i predsedavajućim Doma Naroda Parlamentarne skupštine BiH Safetom Softićem, kojem će prisustvovati članovi Kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH..Gojković će imati susrete i sa predsedavajućim Veća ministara BIH Denisom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.