MKG: Dati status Srbiji ako ispuni uslove

Izvor: Blic, 02.Feb.2012, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MKG: Dati status Srbiji ako ispuni uslove

Međunarodna krizna grupa ocenila je danas da se sa malo dobre volje mogu rešiti mnogi problemi na Kosovu, dajući preporuke vladama u Beogradu i Prištini, Srbima na severu Kosova, ali i vladama Nemačke, Holandije i Britanije, koje poziva da u martu podrže dodeljivanje Srbiji statusa kandidata za EU.

Podržite da se Srbiji dodeli status kandidata za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU, ako ispuni uslove, navodi MKG i precizira da je reč o regionalnom predstavljanju Kosova, sprovođenju dogovora o integrisanom upravjanju prelazima i uklanjanju barikada.

U najnovijem izveštaju MKG naslovljenom "Uz malo dobre volje može se mnogo" vladama u Beogradu i Prištini preporučuje se da reše problem regionalnog predstavljanja Prištine sporazumom o punopravnom učešću Kosova i pravu potpisa na regionalnim sastancima bez pratnje UNMIK-a.

To, kako se predlaže, može biti uz formulaciju koja uključuje ili napomenu da učešće ne prejudicira stav država članica o statusu, ili uz pozivanje na Rezoluciju 1244 SB UN, sa pozivanjem na savetodavno mišljenje MKS i Rezoluciju 64/248 Generalne skupštine UN.

Beogradu i Prištini se savetuje i da dogovore o obostrano prihvatljivom procesu koji bi osigurao da lica izabrana za zvaničnike na severu Kosova budu viđena kao legitimna od svih strana.

Preporučuje se i da se završe tehničke pripreme i postepeno sprovede dogovor o integrisanom upravljanju prelazima uz podršku EU i da se normalizuje saobraćaj preko prelaza 1 i 31 (Jarinje i Brnjak).

Kosovskoj vladi savetuje se da se uzdrži od demonstriranja vlasti na severu pod sadašnjim okolnostima i bez prethodnog dogovora svih zainteresovanih strana, kao i da sarađuje sa svim izabranim predstavnicima srpske zajednice na severu, izbegavajući uslovljavanje i uvredljivu retoriku protiv lokalnih lidera.

Beogradu su, podseća Grupa, postavljena tri uslova da bi dobio status kandidata u martu i on treba da se usredsredi na to da te uslove ispuni.

Vladi Srbije posebno se savetuje da osigura da putevi ka prelazima ka Kosovu budu bez prepreka; da nastavi da poziva kosovske Srbe da demontiraju barikade, omoguće slobodno kretanje Euleksa i Kfora i razmotre stabilnosti druge probleme sa međunarodnim agencijam ai Prištinom.

Preporuka Beogradu je i da se unilateralno dogovori o jedinstvenom telefonskom kodu za Kosovo, omogući letilicama koje idu ka Kosovu da koriste vazdušni prostor Srbije i preduzme druge pragmatične korake da se pomogne stanovnicima Kosova tako da to ne nanosi štetu srpskim interesima.

Srbima na severu MKG savetuje da se "bez uslovljavanja angažuju u kontaktima sa Prištinom; da uzmu učešća u dijalogu Kosova i Srbije uz posredstvo EU i u političkom dijalogu koji će uslediti, kao i da prihvate i sprovedu njegove rezultate".

Takođe im se preporučuje da uklone sve barikade i omoguće Euleksu i Kforu slobodno kretanje.

Pored preporuka vladama Nemačke, Holandije i Britanije da podrže status kandidata za Srbiju, MKG savetuje i vladama Grčke, Rumunije, Slovačke, Sspanije i posebno Kipra, koje nisu priznale Kosov da odobre ugovorne odnose EU sa Kosovom.

Entitetima međunarodne zajednice na kosovu Grupa preporučuje da pod sadašnjim okolnostima i dok Kosovo i Srbija razgovaraju ne uklanjaju barikade niti pokušavaju da promene realnost na terenuo uklanjanju barikada ili pokušavaju da silom promene realnost na terenu na severu Kosova, kao i da obezbede osoblje za specijalne policijske jedinice Euleksa.

U izveštaju se razmatra nestabilna situacija na severu koja je, kako se navodi, počela kada je prištinska policija u julu pokušala da dođe do dva prelaza, a lokalni Srbi postabili barikade koje još ometaju kretanje kosovskih zvaničnika i Euleksa.

Kako navodi MKG, spor oko suvereniteta Kosova nastavlja da izaziva napetost i nasilne sukobe na severu Kosova, usporavajući krhki dijalog Beograda i Prištine i izazivajući rizik za status kandidata Srbije za članstvo u EU.

Direktor Balkanskog projekta MKG Marko Prelec naveo je, pak, da Srbi na severu odbacuju kosovske carinske zvaničnike i graničnu policiju i blokiraju Euleks, strahujući da je to raspoređivanje početak kraja njihovog načina života na severu i raspuštanja njihovih institucija.

"Njih treba poštovati kao stranu u konfliktu i pogrešno je procenjivati da Beograd može da ih prinudi na popustljivost", rekao je Prelec.

Sadašnji sukob je tako teško rešiti jer, smatra MKG, to nije tehnički spor oko carina, već se tiče suvereniteta.

Prema mišljenju MKG, sve strane treba da traže načina da minimizuju rizik od novog sukoba, koncentrišući se na sprovođenje dogovorenog u tehničkom dijalogu koji se vodi uz posredstvo EU.

"Sve strane takođe treba da pripreme teren za šire političke razgovore, uz dodatno učcešhe lidera na severu Kosova, koji su potrebini da bi se izvršio mirni prenos suvereniteta nad severom na Kosovo i radi normalizacije i priznanja između dve suverene države", navodi se u izveštaju.

"Mnogi Srbi u Srbiji i na Kosovu ne žele da prihvate da će sever na kraju da se uklopi u kosovski ustavni poredak, sada je Beogradu potreban kompromis da bi uspeo konačno u svojoj ambiciji za članstvo u EU", rekla je direktorka Evropskog programa MKG Sabina Frejzer.

"Da bi integracija bila mirna, međutim, ona mora da bude postepena i rezultat političkih kompromisa i sporazuma", rekla je ona.

Povezane vesti: Tači: Spreman sam da se sastanem sa Borisom Tadićem Nikovic o iskustvima Mađarske u EU integracijama Dežer: Status kandidata ostvarljiv cilj Ban Ki-mun: Tenzije utiču na dijalog i EU integracije Stefanović i Sanino se založili za rešavanje problema dijalogom na Kosovu
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.