MIHAJLOVIĆ: NI BLIZU KONAČNOM REŠENJU

Izvor: Kurir, 26.Jan.2012, 10:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MIHAJLOVIĆ: NI BLIZU KONAČNOM REŠENJU

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da su Beograd i Priština korak bliže rešenju za regionalno predstavljanje Kosova i Metohije, ali da nisu tako blizu konačnom rešenju.

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović izjavio je da su Beograd i Priština korak bliže rešenju za regionalno predstavljanje Kosova i Metohije, ali da nisu tako blizu konačnom rešenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
"Jedini model što se Vlade Srbije tiče jeste da se Priština predstavlja u skladu sa Rezolucijom 1244. Na pločici koja bi stajala ispred delegacije Prištine trebalo bi da stoji Kosovo 1244 ili UN. Juče smo bili na korak bliže rešenju, ali nismo tako blizu rešenju", rekao je Mihajlović.

On je istakao da Vlada Srbije ne želi da spreči predstavljanje Prištine na regionalnim forumima, već da to želi, jer bi to doprinelo sređivanju stanja u pokrajini.

Vlada Srbije, prema njegovim rečima, insistira da se pokrajinske institucije predstavljaju u skladu sa mejdunarodnim dokumentima, odnosno u skladu sa dokumentom koji je ključni za odnose Beograda i Prištine.

Na pitanje da li je u razgovorima posrednika Evropske unije u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića bilo pritisaka na Srbiju da prizna nezavisnost Kosova, Mihajlović je rekao da pritisaka uvek ima i da će zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova uvek zastupati tu poziciju, ali je istakao da Srbija neće priznati nezavisnost.

Mihajlović je napomenuo da se većina dogovorenog u dosadašnjem procesu dijaloga implementira, poput carinskih pečata, matičnih knjiga, katastarskih knjiga i slobode kretanja, a da je i dogovor oko univerzitetskih diploma blizu potpune implementacije.

"Mislim da imamo šanse da nešto postignemo i oko integrisanog upravljanja prelazima. To je tehnička stvar i načelni dogovor je postignut", rekao je Mihajlović.

Upitan za najavljeni referendum na severu Kosova i Metohije, on je naveo će se određeni nivo razgovoara s predstavnicima tamošnjih Srba nastaviti, ali da referendum neće uticati na evropski put, kao što ne može da utiče i na sama dešavanja u pokrajini.

"On može da izazove nesuglasice i sitna trvenja među Srbima na Kosovu i Metohiji, ali ništa više od toga", smatra Mihajlović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.