Lončar: Izmenama zakona do lakše specijalizacije lekara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Avg.2014, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Izmenama zakona do lakše specijalizacije lekara

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti predviđeno ukidanje obaveznog staža od dve godine, koji je do sada bio jedan od uslova za upućivanje lekara na specijalizaciju, i da se uvode volonterske specijalizacije za deficitarne grane medicine.

Lončar je obrazlažući predlog zakona u Skupštini Srbije rekao da smo svedoci problema koji se javljaju u zdravstvu, a koji su vezani za kadrove i da je posebno zabrinjavajuće što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je starosna struktura lekara specijalista i subspecijalista oko 50 godina.

On je naglasio da prosečna starost doktora medicine zaposlenih na neodređeno radno vreme sa završenom ili započetom specijalizacijom ili subspecijalizacije iznosi 48,5 godina, a onih na neodređeno vreme koji su završili specijalizaciju ili subspecijalizaciju 50,4 godina.

U pojedinim deficitarnim granama medicine, naveo je ministar, prosečna starost lekara je 47,5 godina i u ovim granama medicine je nedostatak kadrova posebno izražen.

Ministar zdravlja je naglasio da je starosna struktura posebno nepovoljna kod pedijatara, anesteziologa, ginekologa, internista, radiologa

Lončar kaže da je postojala mogućnost da u narednih pet do 10 godina u Srbiji javi ozbiljan problem nedostatka lekara specijalista i subspecijalista i da je zbog toga Ministarstvo zdravlja predloženo ukidanje obaveznog staža nakon položenog stručnog ispita koji je bio jedan od uslova za odlazak na specijalizaciju.

"Drugi uslov za specijalizaciju je bio da morate da budete u radnom odnosu. Zbog toga smo izmenama zakona predvideli volonterske specijalizacije za deficitarna zanimanja", kaže ministar zdravlja.

On je precizirao da to znači da je data mogućnost nezaposlenim zdravstvenim radnicima da se specijalizuju u određenim oblastima medicine, stomatologije i farmacije.

Predviđeno je i da ministar zdravlja za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o deficitarnim oblastima medicine, stomatologije, odnosno farmacije na osnovu prethodno pribavljenog mišljenja Zavoda za javno zdravlje.

Predloženim izmenama trebalo bi da se prevaziđe problem deficitarnih specijalizacija koji se javio u Srbiji, jer zdravstvenim ustanovama nedostaju anesteziolozi, kardiohirurzi, radiolozi, pedijatri...

Izmene zakona će, ako budu usvojene, stupiti na snagu 1. oktobra.

Poslanici su juče završili načelnu objedinjenu raspravu o setu pravosudnih zakona, čije usvajanje je preduslov za početak rada javnih beležnika, koji bi trebalo da stupe na dužnost od ponedeljka, 1. septembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukida se obavezan staž za lekare

Izvor: Blic, 30.Avg.2014

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da se izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti ukidaju dve godine obaveznog staža koji je bio jedan od uslova za specijalizaciju zdravstvenih radnika i uvode volonterske specijalizacije...Lončar je obrazlažući predložene izmene i dopune...

Nastavak na Blic...

Završena rasprava o lekarskim specijalizacijama

Izvor: Akter, 30.Avg.2014

Poslanici republičkog parlamenta završili su danas raspravu o izmenama zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojom je predviđeno da se ubrza odlazak lekara na specijalizaciju i uvode volonterske specijalizacije za deficitarne grane..Skupština će rad nastaviti sutra razmatranjem amandmana na tri zakona...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.