Lavrov: Rusija će pomoći da se obnove izgubljene svetinje Kosova

Izvor: BKTV News, 18.Mar.2012, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lavrov: Rusija će pomoći da se obnove izgubljene svetinje Kosova

Dva miliona dolara izdvojila je ruska država za obnovu pravoslavnih svetinja na Kosovu, postradalih pre osam godina od ruku albanskih ekstremista. Ovo je saopštio ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. On je takođe podvukao da će se obnova duhovnog nasleđa Srba odvijati pod okriljem UNESKA.
Suma koju je izdvojila ruska strana stiče danas još veći značaj jer sasvim uskoro – 24 marta svet će obeležiti tragični datum – 13 godina od početka NATO bombardovnja >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Jugoslavije. Tada, 1999. godine za vreme bombardovanja poginulo je više od 2500 Srba, a broj ranjenih premašio je 13 000. Mnoge srpske svetinje – crkve i manastiri – bili su srušeni. Ipak poslednjih godina pravoslavne crkve i obitelji Kosova i Metohije nastavili su da nestaju sa lica zemlje zbog delovanja albanskih separatista.
Pomoć Rusije u obnovi svetinja ima ogroman duhovni i istorijski značaj, rekla je u intervjuu za Glas Rusije predsednik izvršnog saveta UNESKA Eleonora Mitrofanova.
To su četiri objekta koja su na spisku Svetskog nasleđa UNESKA. Oni nisu bili potpuno razoreni. Ali tamo je neophodna ozbiljna restauracija. UNESKO sada završava konkurs za odabir firmi koje će se baviti tom restauracijom. Svi objekti su pravoslavne crkve. Srbi su takođe pravoslavni hrišćani, a kosovski spomenici kulture i duhovnsoti su osnova i početak rađanja srpske nacije. Zato predaja neophodne sumnje za rekonstrukciju ima ogroman značaj kako u pogledu odnosa naših zemalja, tako i u pogledu duhovnog preporoda savremene srpske nacije. Srbi su se uvek dobro odnosili prema Rusiji, videći u njoj zaštitnika svojih interesa.
Inicijativu Rusije da izdvoji značajnu sumu za obnovu duhovno-kulturnog nasleđa Kosova pozitivno je ocenila Ruska pravoslavna crkva. Moskovska patrijaršija će takođe pomoći kosovskoj braći, rekao je u intervjuu za Glas Rusije šef odeljenja Spoljnih crkvenih veza mitropolit Volokolamski Ilarion.
Govorili smo sa predstavnicima Srpske crkve i čuli od njih želju da im dolaze naše monahinje i monasi. Makar metodom dežurstava – tačnije na godinu, dve, na tri, i samim tim da podržavaju njihove manastire. Na primer Pećka patrijaršija gde se odvijala intronizacija Srpskog patrijarha danas je ženski manastir. Igumanija ima već 90 godina, a sestara nema mnogo. Naravno, naše obitelji bi mogle da pruže pomoć u tome da se ovi manastiri održavaju u dužnom stanju.
Osim finansijske pomoći Rusija će uputiti na Kosovo arhitekte, inženjere, tehnologe i istoričare umetnosti. Majstorima predstoji ne samo da ocene stepen štete, već i da započnu restauraciju srušenih crkava.
Izvor: Vostok
Tweet
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.