LSV: Zašto kasni štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina

Izvor: Blic, 25.Jun.2017, 22:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Zašto kasni štampanje udžbenika na jezicima nacionalnih manjina

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je danas da činjenica da su devet meseci posle potpisivanja memoranduma između Ministarstva prosvete i Saveta nacionalnih manjina odštampana samo 34 od planiranih 100 udžbenika na manjinskim jezicima veoma loša poruka nadležnih vlasti Srbije.

- Naša država deklarativno zagovara visok stepen poštovanja prava nacionalnih manjina, ali praksa ukazuje na brojne probleme. Nažalost, i primer malog broja odštampanjih udžbenika ide >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u prilog tvrdnji da su mnoga propisana prava samo mrtvo slovo na papiru - navodi se u saopštenju za javnost koje je potpisala narodna poslanica LSV Olena Papuga.

Ona je podsetila da je pravo na obrazovanja na maternjem jeziku zagarantovano Ustavom Srbije, kao i Zakonom o pravima i slobodama nacionalnih manjina i upozorila da zastoj u štampanju udžbenika na jezicima nacionalnih manjina može stvoriti probleme Srbiji u procesu pregovara oko pristupanja Evropskoj unije.

Olena Papuga je navela da u Vojvodini postoji duga tradicija školovanja na vlastitom jeziku, pa tako neke zajednice imaju tradiciju obrazovanja dužu od 260 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.