LSV: Vojvodini potreban pokrajinski FZZO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2016, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LSV: Vojvodini potreban pokrajinski FZZO

Član Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine prim. dr Radovan Latinović izjavio je danas, povodom Svetskog dana zdravlja da je u Srbiju ušlo 500 miliona evra, a da su efekti izostali. I dalje su duge liste čekanja na svim nivoima zdravstvene zaštite. Čeka se na lekarske preglede, dijagnostičke i terapijske procedure. Latinović navodi da se ovaj problem može rešiti na dva načina od kojih je jedan izgradnja Kliničko-bolničkog centra (KBC) u Novom Sadu.

"Novi Sad >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nema opštu bolnicu, pa građani direktno odlaze na klinike Kliničkog centra i institute Vojvodine, isto kao i građani iz cele Vojvodine. KBC bi preuzeo ulogu opšte bolnice u Novom Sadu pa bi građani i građanke iz cele Vojvodine zdravstvenu uslugu tercijarnog nivoa zdravstvene zaštite dobijali na vreme, bez gužve i bez liste čekanja. Drugi način rešavanja dugih čekanja na preglede i lečenje je integracija privatnog zdravstva u jedinstveni zdravstveni sistem. Veliki potencijal privatnog zdravstva na taj način bio bi dostupan svim građanima i građankama Vojvodine" istakao je prim. dr Radovan Latinović.

On je napomenuo da se LSV zalaže za decentralizaciju na svim nivoima, pa tako insistira i da AP Vojvodina, preko svojih organa, osnuje Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje sa statusom pravnog lica. Sredstva uplaćena u zdravstveno osiguranje, a i iz drugih izvora, postala bi izvorni prihodi samog Fonda.

Potpredsednica Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine Milena Popović Subić napominje da je nedopustivo da žene u 21. veku ne mogu da zakažu preventivni pregled, a kada ga zakazu na njega čekaju mesecima. Istovremeno, u Vojvodini i Srbiji se beleži porast malignih oboljenja sa povećanim smrtnim ishodom, a starosna granica obolelih od karcinoma je sve niža.

"Zato ćemo menjati propise koji regulišu zdravstveno osiguranje. Uvešćemo obavezne preventivne preglede za žene. O tim preventivnim obaveznim pregledima staraće se poslodavci za zaposlene žene, a za nezaposlene Nacionalna služba za zapošljavanje. Za žene na selu i žene ranjivih grupa obavezne preventivne preglede sprovodiće mobilni timovi zdravstvenih radnica i radnika", navela je Popović Subić.

Dodaje da se LSV zalaže da se u obrazovni sistem, kao obavezan predmet uvede učenje o reproduktivnom zdravlju i da svaki dom zdravlja mora imati savetovalište za prevenciju bolesti i podršku osobama obolelim od malignih bolesti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.