Kurc u Prištini: Dovoreno u dijalogu sa Beogradom mora biti primenjeno

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 22:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kurc u Prištini: Dovoreno u dijalogu sa Beogradom mora biti primenjeno

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je večeras u Prištini da sve što je dogovoreno u dijalogu sa Beogradom mora biti primenjeno.

On je, na konferenciji za novinare, posle sastanka sa šefom kosovske diplomatie Hašimom Tačijem, kazao da je obišao svih šest zapadnobalkanskih država, koji je za spoljnu politiku Austrije najvažniji region i koje podržava na putu u EU.

- „Za nas je odlučujuće da se ono što je sa Beogradom dogovoreno u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dijalogu primeni. Nema alternative dijalogu - naglasio je Kurc, ističući da je dijalog Beograda i Prištine važan, kako za te dve strane, tako i za ceo region, ali i „osnova“ za približavanje EU.

Šef austrijske diplomatije je ocenio da su građani Kosova zaslužili pozitivan razvoj, koji je moguć samo ako se odnosi sa Beogradom, korak po korak, poboljšaju i sprovedu neophodne reforme.

On je istakao da je rado ponovo na Kosovu iako je svestan da je doputovao u teško političko doba za Prištinu.

- Šsokirala su me razbijena stakla na zgradi kosovske vlade. Mogu s tim u vezi samo ponoviti što sam ranije izjavljivao, a to je da pozivam na izbegavanje nasilja i da opozicija izabere put dijaloga koji je normalan u svakoj demokratiji. Nasilje ne rešava ništa i mora se osuditi - naglasio je Kurc.

Takođe je apelovao na kosovsku vladu da ostane aktivna u sprovođenju potrebnih reformi u oblasti ekonomije, posebno kada je reč o smanjenju birokratije, borbi protiv korupcije i zalaganju za vladavinu prava.

To je, prema njegovim rečima, potrebno i osnova je da investitori ostanu, ali i preduslov da novi investitori dođu.

Kada je reč o izbegličkoj krizi, Kurc je ukazao da je ona prošle godine pogodila Austriju, ali i mnoge druge zemlje u Evropi, a EU kao celinu.

- „Protekle godine smo imali ogroman broj izbeglica. Mi u Austriji smo na to reagovali i odlučili da uvedemo ograničenje za prihvat izbeglica, jer ne možemo i ove godine da primimo toliki broj. Preduzimamo korake i postavljamo ograničenja - podvukao je Kurc.

On je izrazio zahvalnost zemljama zapadnog Balkana što su spremne da zaustave talas izbeglica.

Prema njegovim rečima, posebno će u tome ulogu imati Makedonija, pre svega u osiguranju da izbeglice neće iz Grčke moći nastaviti put ka zapadnoj Evropi.

Takođe je zahvalio kosovskoj vladi na suzbijanju ilegalne migracije sa Kosova i poručio građanima da ne postoji mogućnost za ilegalne migrante da ostanu u Austriji i drugim evropskim zemljama.

- „Ko pokuša ilegalno da sa Kosova dođe u Austriju mora računati da će brzo biti vraćen - napomenuo je Kurc.

Tači je podsetio da je Austrija glavni strani investitor na Kosovu i zahvalio Beču na dosadašnjoj pdoršci.

On je ujedno izrazio nadu da će Kosovo brzo sa EU dogovoriti viznu liberalizaciju.

Kao i tokom ostalih stanica balkanske turneje, Kurc je sa svojim domaćinima predstavio akcioni plan izrađen u saradnji sa vlastima Kosova.

Taj plan za saradnju Beča i Prištine tokom ove godine predviđa podršku Austrije daljim koracima približavanja Kosova EU, ali i za viznu liberalizaciju uz ispunjenje potrebnih uslova, od kojih je osam ostalo da se ispuni, što bi trebalo da se dogodi u prvoj polovini ove godine.

Dalje, Beč želi da podrži dijalog Beograda i Prištine, ali i pruži podršku Kosovu za članstvo u međunarodnim organizacijama.

U Akcionom planu predviđena je i prijateljska utakmica fudbalskih reprezentacija Austrije i Kosova, posle Evrospkog prvenstva.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.