Kritike pravosuđu, pohvale upravi

Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kritike pravosuđu, pohvale upravi

Brisel -- Kako saznaje B92, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU mogao bi biti parafiran sledeće nedelje.

U isto vreme Evropska komisija objaviće i godišnji izveštaj o napretku Srbije u evrointegracijama, u kome Brisel konstatuje da je Srbija sposobna da brzo napreduje u procesu pridruživanja Uniji, ali se takođe navodi zabrinutost zbog izjava pojedinih zvaničnika kojima se dovodi u pitanje nastavak evropskih integracija.

Izveštaj Evopske komisije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sledeće nedelje u Beogradu, predstaviće Pjer Mirel, direktor za Zapadni Balkan u Evropskoj komisiji.

Nezvanično se već sada saznaje da će se konstatovati da su najveći izazovi za vladu u Beogradu rešavanje statusa Kosova i situacija u BiH, a kao jedna od ključnih obaveza navodi se puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Evropska komisija zauzela je u godišnjem izveštaju stav da status Kosova treba rešavati što pre, a Beograd je dobio kritike zbog, navodno, nedovoljno konstruktivnog stava u pregovorima, kao i zbog pozivanja Srba sa Kosova da bojkotuju tamošnje izbore.

Najviše kritika dobilo je pravosuđe Srbije zbog nedovoljno brzih reformi, kao i zbog činjenice da još nisu konstituisane neke od ključnih institucija, kakva je, na primer, ustavni sud.

Evropska komisija skreće pažnju i na visok stepen korupcije i na nedovoljno efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala.

S druge strane, vidan napredak, konstatuje se u izveštaju, ostvaren je u oblasti zaštite ljudskih prava, naročito u Vojvodini. Pohvale su upućene i upravi, koja je, ocenjuje se, sposobna da omogući brz nastavak evropskih integracija zemlje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.