Kreso: Ukidanjem suda hoće da ukinu BiH

Izvor: Glas javnosti, 27.Jan.2012, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kreso: Ukidanjem suda hoće da ukinu BiH

SARAJEVO - Predsednica Suda BiH Meddžida Kreso kazala je da će se odlučno boriti za opstanak najviših pravosudnih institucija BiH, za koje poslednjih dana vlasti Republike Srpske traže da budu ukinute.

Kreso je ocenila da "iza takvih napada stoje oni koji žele da ukinu i samu državu BiH, pa su pravosudne institucije samo kamen spoticanja na putu ka ostvarivanju njihovih antidržavnih planova".

Narodna skupština Republike Srpske je prošle sedmice većinom glasova usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zaključak SNSD u kojim se traži od poslanika iz RS u Parlamentarnoj skupštini BiH da predlože zakon o prestanku važenja Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, smatrajići da državne pravosudne institucije nisu efikasne i nepristrasne u slučajevima ratnih zločina.

Komentarišući obustavu dalje istrage u slučaju "Dobrovoljačka", kada je u maju 1992. godine pucano na vojnike JNA u Sarajevu, Kreso je rekla da se taj predmet ne može dovesti u vezu s radom Suda BiH, jer je reč o istrazi koju je vodilo Tužilaštvo BiH. "Pomalo sam umorna od ovih pretnji koje uvek dolaze kada se nekome ne sviđa pojedina odluka Suda ili Tužilaštva. Naš posao nije da se njima sviđamo ili ne sviđamo, naš posao je da radimo nezavisno, nepristrasno i odgovorno", rekla je Kreso za Dnevni avaz. Ona je istakla da ovo nije prvi put da se preti referendumom i ocenila da "ta cela priča postaje prilično neozbiljna". "Ako neko smatra da ima osnova za takvu avanturu, neka to potkrepi valjanim argumentima, činjenicama, dokazima i neka preuzme potpunu odgovornost za sve posljedice takve odluke. No, iskreno mislim da su i oni vrlo svesni da je mnogo lakše pretiti nego nešto takvo učiniti", rekla je predsednica Suda BiH. Podsetila je da cela međunarodna zajednica podržava rad Suda i Tužilaštva BiH, kao i svi oni koji shvataju da bez vladavine prava nema ni pravne države.

Ovog suda nema u sporazumu iz Dejtona i on je nametnut neustavno protiv volje legitimno izabranih predstavnika srpskog naroda. Dakle treba ga ukinuti. Ako je takav sud uslov za evropske integracije BiH (a koliko ja znam nije) neka to EU potvrdi, pa ga onda ponovo (ali legitimno, glasovima srpskog naroda) treba definisati tako da odgovara intersima sva tri konstitutivna naroda. Sve ostalo je pravno nasilje i izrugivanje dejtonskom ustavu BiH.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

KRESO: UKIDANJEM SUDA HOĆE DA UKINU BIH

Izvor: Kurir, 27.Jan.2012

SARAJEVO - Predsednica Suda BiH Meddžida Kreso kazala je da će se odlučno boriti za opstanak najviših pravosudnih institucija BiH, za koje poslednjih dana vlasti Republike Srpske traže da budu ukinute...Kreso je ocenila da "iza takvih napada stoje oni koji žele da ukinu i samu državu BiH, pa su...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.