Kosovska policija narušava bezbednost

Izvor: Glas javnosti, 16.Apr.2012, 10:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovska policija narušava bezbednost

BEOGRAD- Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Ljubiša Diković izjavio je da se pripadnici Kosovske policijske službe (KPS) pojavljuju uz administrativnu liniju između Kosmeta i centralne Srbije i da to predstavlja rizik po bezbednost.

"Snatram da jedino Kfor može da garantuje bezbednost na Kosovu i Metohiji a ne takozvani organi Kosova", rekao je Diković za "Politiku" komentarišući nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << hapšenje dvojice pripadnika kosovske policije koji su prešli administrativnu liniju kod Merdara, gde ih je uhapsila Žandarmerija.

Diković je kazao da je "očigledno da KPS, suprotno sporazumima, želi da se "korak po korak" nametne kao faktor u tim područjima". "Obaveštvamo Kfor o njihovom prisustvu, oni uvek reaguju i informišu nas šta su preduzeli", dodao je on podsetivši da prema Vojnotehničkom sporazumu iz Kumanova, Vojska Srbije sarađuje isključivo s međunarodnim snagama bezbednosti, odnosno Kforom.

Odgovarajući na pitanje zbog čega nije ranije odgovorio posle optužbi direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić da "nema čistu ratnu prošlost", Diković je objašnio da je tužbu podneo lično, kao građanin, a da je bilo potrebno izvesno vreme da se tužba pripremi.

"Ne želim da neistinama koje je izneo Fond za humanitarno pravo dajem na značaju time što ću ih ponovo javno komentarisati, a sud će reći svoje", kazao je Diković.

"Politika" podseća da je general Diković tokom rata 1999. godine bio komandant 37. motorizovane brigade iz Raške, koja je dejstvovala na Kosovu i Metohiji, u Drenici, a da je danas najviši predstavnik VS u razgovorima sa predstavnicima Kfora, odnosno snagama NATO-a na Kosmetu, kao i da je za sagovornike iz inostranstva nesporan sagovornik.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.