Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Izvor: Blic, 24.Apr.2012, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Kancelarija predsednice Kosova je spremna da podrži srpske izbore na Kosovu na kojima bi glasali samo građani koji imaju i srpsko i kosovsko državljanstvo, izjavio je danas portparol predsednice Kosova Arber Vlahiju.

"Bilo bi lakše da je Srbija priznala realnost i državnost Republike Kosova i da je uspostavila diplomatske odnose s Kosovom, što bi omogučilo i otvaranje ambasade, gde bi mogli glasati građani s dvojnim državljanstvom", rekao je Vlahiju.

On je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izjavi Radiju Slobodna Evropa rekao i da se predsednica Kosova Atifete Jahjaga protivi da na Kosovu druga država organizuje svoje izbore.

Portparol je rekao da predsednica Kosova još nije dobila zvaničan zahtev misije OEBS-a na Kosovu da olakša učešće građana s dvojnim državljanstvom na srpskim izborima, 6. maja.

Prema njegovim rečima, institucije Kosova poštuje međunarodne konvencije, zakone i norme koje garantuju dvojno državljanstvo, ali ne mogu da dozvole održavanje izbora druge države na teritoriji Kosova.

Vlahiju je ponovio da se kosovske vlasti protive da Srbija na Kosovu organizuje i svoje lokalne izbore, jer se time, kako je naveo, ugrožava suverenitet države i izazivaju međuetničke tenzije na Kosovu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači saopštili su da nemaju ništa protiv da OEBS ili Savet Evrope organizuju parlamentarne i predsedničke izbore Srbije na Kosovu.

Oni su, međutim, istakli da svim ustavno pravnim sredstvima neće dozvoliti da takve izbore organizuju institucije Srbije ili paralelne i nelegalne institucije na severu Kosova.

Povezane vesti: Drevs: Još 700 vojnika Kfora do petka na Kosovu NATO: Euleks nesposoban za zadatke na Kosovu Srbi i Kfor odblokirali puteve u okolini Zupča Đulijani skuplji i od Tonija Blera Dačić: Nastavljamo Titovim putem
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Izvor: Mondo, 24.Apr.2012

Kancelarija predsednice Kosova je spremna da podrži srpske izbore na Kosovu na kojima bi glasali samo građani koji imaju i srpsko i kosovsko državljanstvo.

Nastavak na Mondo...

Kosovo podržava glasanje dvojnih državljana

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2012

Kancelarija predsednice Kosova je spremna da podrži srpske izbore na Kosovu na kojima bi glasali samo građani koji imaju i srpsko i kosovsko državljanstvo, izjavio je u utorak za za servis Radija Slobodna Evropa na albanskom jeziku portparol predsednice Kosova Arber Vlahiju. "Bilo bi lakše da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.